Foto: EPA
Foto: EPA

18-letni napadalec, ki ga je policija identificirala kot Salvadorja Ramosa, je najprej ustrelil svojo babico, ki naj bi napad preživela, a to še ni potrjeno. Nato je z avtomobilom pobegnil s prizorišča in se z njim zaletel v bližini osnovne šole Robb v kraju Uvalde, približno 135 kilometrov zahodno od mesta San Antonio.

Vstopil je v šolo, ki jo obiskujejo otroci med 7. in 10. letom starosti, in začel strelski napad, v katerem je bilo ubitih 21 ljudi, 19 otrok in učiteljici Irma García in Eva Mireles.

Napadalca je na šoli med posredovanjem ubila policija. BBC poroča, da je bil oborožen s pištolo in polavtomatsko puško.

Teksaški guverner Greg Abbott je potrdil, da je napadalec deloval sam in da ga je ubila policija. Med napadom je streljal tudi na dva policista, a po besedah guvernerja njune poškodbe niso resne.

Policisti so pred napadom videli, kako je strelec, oblečen v neprebojni jopič, izstopal iz svojega zaletelega vozila s puško. Policisti so pristopili k osumljencu, ki mu je kljub temu uspelo vdreti v zgradbo šole in začel je streljati, je za CNN pojasnil narednik ministrstva za javno varnost Teksasa (DPS) Erick Estrada.

V napadu je bilo ranjenih 17 ljudi. Iz bolnišnice v San Antoniu so sporočili, da so sprejeli 66-letno žensko in 10-letno dekle, ki sta v kritičnem stanju. V bolnišnici v Uvaldeju na enotah intenzivne nege zdravijo 15 ljudi.

Mesto Uvalde ima približno 16.000 prebivalcev, okoli 80 odstotkov skupnosti je latinskoameriškega rodu, Reuters navaja podatke popisa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Neznan nagib

Teksaški in zvezni policisti še vedno ne vedo, kaj je 18-letnika prignalo k dejanju. Poročanje ameriških medijev na podlagi izjav nekdanjih sošolcev in znancev sicer postopoma sestavlja podobo motene osebe.

Ramos ni dokončal srednje šole. Napad je izvedel na dan, ko so njegovi sošolci diplomirali, potem ko se je doma sprl z babico in jo ustrelil.

Po tem zločinu se je v begu pred policijo odpeljal s poltovornjakom, oborožen z dvema polavtomatskima puškama in strelivom, ter se zaletel v bližini osnovne šole Robb v domačem kraju Uvalde. Od tam je nato odšel v šolo, si izbral učilnico 4. razreda, se v njej zabarikadiral in začel ubijati. Preden so ga pokončali policisti, je ubil 19 otrok in dve učiteljici.

Policijska poročila o tem, kdo ga je ustrelil, so tudi dan po pokolu še zmedena.

Tiskovni predstavnik teksaškega ministrstva za javno varnost Christopher Olivárez je dejal, da ga je pokončala taktična enota policije, po drugi strani pa se vrstijo poročila, da je to storil agent mejne straže, ki je bil v bližini šole. Ta naj ne bi čakal na okrepitve, ampak naj bi sam vdrl v učilnico ter strelca ubil, pri čemer naj bi bil tudi sam lažje ranjen. Poleg tega naj bi bil ranjena še en ali morda dva policista.

Olivárez je poleg tega dejal, da je Ramos streljal le v eni od učilnic, vendar pa poročila o starosti ubitih otrok omenjajo stare od sedem do deset let.

Ramos napad napovedal prek Facebooka

Napad je napovedal v zasebnem sporočilu drugemu neimenovanemu uporabniku Facebooka, upravljavec družbenega omrežja pa je to odkril šele po tragediji, je na novinarski konferenci razkril guverner Abbott.

Abbott je pojasnil, da je Ramos najprej sporočil, da bo ustrelil babico, nato, da jo je ustrelil, in nazadnje pol ure pred napadom še, da bo napadel osnovno šolo.

Tiskovni predstavnik upravljavca Facebooka Meta Andy Stone je dejal, da so sporočila na žalost odkrili šele po tragediji. Ni sicer jasno, komu je Ramos pošiljal sporočila.

Houston Chronicle ostro nad Abbotta

Teksaški časopis Houston Chronicle je v uredniškem komentarju ostro kritiziral Abbotta zaradi izjave, da je bil torkov strelski pokol na osnovni šoli v Uvaldeju zahodno od San Antonia "nedoumljiv". Ta izjava je po mnenju ustvarjalcev časopisa strahopetna in nesramna laž.

"Beseda nedoumljivo je v enaki meri strahopetna kot tudi nesramna laž. Seveda si je težko predstavljati, da nekdo strelja po osnovni šoli, vendar ni težko dojeti, da se je to zgodilo. Dogaja se kar naprej v Teksasu in po ZDA. Nihče – še najmanj pa guverner države z najbolj neprimernimi, neodgovornimi in nevarnimi zakoni o orožju v ZDA – ne more biti zmeden ali nezmožen razumeti razloga za tragedijo množičnih strelskih pokolov brez konca," je zapisalo uredništvo časopisa.

Houston Chronicle nadalje razlaga bralcem, da je bilo v Teksasu lani registriranih milijon kosov strelnega orožja, kar je več kot na drugouvrščeni Floridi in v tretjeuvrščeni Virginiji skupaj. ZDA so obenem prve med bogatimi državami po stopnji umorov in prve na svetu po samomorih s strelnim orožjem. Od skupno 2000 ubitih v množičnih pokolih jih je bilo od leta 2018 samo v Teksasu 195.

"Ko to pišemo, se Nacionalna orožarska zveza (NRA) navdušeno pripravlja na letno srečanje, ki bo v petek v Houstonu. Ta konec tedna bi moral biti v pripravljenosti vsak Teksašan, vključno z odgovornimi lastniki orožja, ki želi ustaviti norost, ustaviti pobijanje in ustaviti obvladovanje teksaških izvoljenih voditeljev od NRA-ja."

"Abbotta, ki mu predvolilni kovčki prekipevajo od denarja, pozivamo, naj raje znova napolni svojo bankrotirano vest in stori nekaj, kar koli, da ustavi prelivanje krvi otrok in solza staršev," je še zapisal časopis.

Predsednik ZDA Joe Biden. Foto: Reuters
Predsednik ZDA Joe Biden. Foto: Reuters

Biden pozval Američane, naj se uprejo orožarskemu lobiju

Gre za najsmrtonosnejši strelski napad na ameriških šolah v zadnjem desetletju. Predsednik Joe Biden je izrazil sožalje prizadetim svojcem in odredil, naj zastave v državi spustijo na polovico droga. Predsednik je iz Bele hiše Američane pozval, naj se postavijo zoper mogočen orožarski lobi, ki ga je okrivil, da preprečuje sprejetje strožjih zakonov.

"Kot narod se moramo vprašati, kdaj, za božjo voljo, se bomo uprli orožarskemu lobiju?" je dejal na nacionalni televiziji in predlagal ponovno prepoved jurišnega orožja in pozval k sprejetju "zdravorazumskih orožarskih zakonov".

Papež: Moje srce je zlomljeno

Pretresenost nad dogodkom je medtem izrazil tudi papež Frančišek in poudaril, da bi bilo treba take tragedije preprečiti. "Moje srce je zlomljeno po pokolu v osnovni šoli v Teksasu," je dejal na splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Dodal je, da moli za žrtve in za njihove družine. "Čas je, da naredimo konec nenadzorovani trgovini z orožjem. Preprečiti moramo, da se takšne tragedije še kdaj zgodijo," je papež še opozoril na široko dostopnost orožja v ZDA.

Napad obsodili tudi Macron, Scholz, Sanchez in Zelenski

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na Twitterju zapisal, da z Američani deli pretresenost in bolečino ter tudi jezo s tistimi, ki si prizadevajo za to, da bi bilo nasilja konec.
Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da je težko najti besede za opis tako nepojmljivega pokola. Izrekel je sožalje predsedniku Bidnu in "ameriškim prijateljem". Španski premier Pedro Sanchez je tvitnil, da je treba v ZDA ustaviti "to vsakodnevno grozo". Sožalje je Američanom izrekel tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dejal je, da je strašno, da v času miru prihaja do žrtev streljanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lani 26 napadov s strelnim orožjem na šole

Strelski napadi na šolah so v ZDA vse pogostejši. Lani jih je bilo 26, navaja publikacija EdWeek. Vaje, kako ravnati med napadi, so del šolskega učnega načrta v osnovnih in srednjih šolah, poroča BBC.

Najsmrtonosnejši napad na šolah se je zgodil leta 2012, ko je na osnovni šoli Sandy Hook v zvezni državi Connecticut napadalec ubil 26 ljudi. Leta 2018 je napadalec na srednji šoli Marjory Stoneman Douglas v Parklandu v zvezni državi Florida ubil 17 ljudi.

Samo letos že več kot 200 streljanj

Ameriška zvezna preiskovalna služba (FBI) je v poročilu, izdanem v ponedeljek, opozorila, da se je število napadov z "aktivnim strelcem" po začetku epidemije koronavirusa leta 2020 podvojilo.

Ameriška neprofitna organizacija Gun Violence Archive, ki kot množična streljanja označuje streljanja, v katerih so bili ubiti ali ranjeni najmanj štirje ljudje, je sporočila, da je bilo takšnih streljanj letos že 215. V devetih od teh primerov so bili ubiti več kot štirje ljudje, navaja BBC.

Prejšnji teden je v zvezni državi New York v rasno motiviranem zločinu 18-letnik streljal na ljudi v lokalni trgovini in jih pri tem ubil 10.

Orožje prehitelo prometne nesreče

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je prejšnji mesec sporočil, da je leta 2020 orožje postalo vodilni razlog za smrt med otroki in najstniki in s tem prehitelo prometne nesreče, še poroča BBC.

Letos je bilo v ZDA že 212 strelskih napadov