Andrea Gonzalez bo kandidirala namesto ubitega Villavicencia. Foto: Reuters
Andrea Gonzalez bo kandidirala namesto ubitega Villavicencia. Foto: Reuters

59-letni Villavicencio je bil tarča napada v četrtek, po koncu predvolilnega shoda v prestolnici Quito na severu države, ko je vstopal v avtomobil. Napadalec ga je iz bližine trikrat ustrelil v glavo. Ekvadorska policija je še isti dan aretirala šest ljudi, ki so tako kot napadalec iz Kolumbije in pripadajo organiziranim kriminalnim združbam.

Namesto Villavicencia bo njegovo stranko na glasovnici zastopala strankarska kolegica, 36-letna Andrea Gonzalez, kandidata za podpredsedniški položaj pa še iščejo. Gonzalez, ki se ukvarja predvsem z okoljskimi temami, se bo tako udeležila nekaj zadnjih predvolilnih soočenj pred volitvami, ki bodo potekale 20. avgusta.

"Andrea Gonzalez je oseba, ki bo nadaljevala zapuščino Villavicencie, pri tem pa ji bodo sledili tudi milijoni Ekvadorcev," so zapisali v stranki, poroča BBC.

Villavicencio je bil sicer nekdanji novinar, ki je med drugim preiskoval posle državne naftne družbe Petroecuador in jo obtoževal milijonskih izgub pri naftnih pogodbah. Javnomnenjske ankete so mu kazale 7,5 odstotka podpore, kar ga je uvrščalo na peto mesto med osmimi predsedniškimi kandidati. Veljal je tudi za enega najglasnejših aktivistov proti korupciji v državi v obdobju vladavine nekdanjega predsednika Rafaela Corree od leta 2007 do leta 2017.