Napadalci so napadli tudi sedež Gibanja zgradimo Ekvador v prestolnici Quito. Foto: Reuters
Napadalci so napadli tudi sedež Gibanja zgradimo Ekvador v prestolnici Quito. Foto: Reuters

59-letni Villavicencio je bil tarča napada po koncu predvolilnega shoda v prestolnici Quito na severu države, ko je vstopal v avtomobil in ga je napadalec iz bližine trikrat ustrelil v glavo. Napadalec je umrl pozneje za posledicami poškodb, ki jih je dobil v streljanju z varnostniki in policisti. Ranjenih je bilo devet ljudi, med njimi dva kandidata za poslanca in dva policista.

Ekvadorski predsednik Guiellermo Lasso, ki ga ne bo na glasovnici na predsedniških volitvah 20. avgusta, je izrazil ogorčenje in obljubil, da napad ne bo ostal nekaznovan.

“V njegov spomin in njegov boj vam zagotavljam, da ta zločin ne bo ostal nekaznovan. Organiziran kriminal je šel zelo daleč, a zakon ga bo ustavil,” je zatrdil Lasso, ki vodi južnoameriško državo od leta 2021.

Aretirali šest tujcev

Villavicencio je med predvolilno kampanjo obljubljal boj proti korupciji in uničevanju okolja. Foto: Reuters
Villavicencio je med predvolilno kampanjo obljubljal boj proti korupciji in uničevanju okolja. Foto: Reuters

Ekvadorska policija je v povezavi z umorom aretirala šest ljudi. Ekvadorska vlada je sporočila, da so bili napadalci tuji državljani, ki pripadajo organiziranim kriminalnim združbam.

"Nacionalna policija je izvedla prve aretacije domnevnih storilcev tega gnusnega dejanja in bo uporabila vse svoje operativne in preiskovalne zmogljivosti, da bi odkrila motiv tega zločina in njegove intelektualne avtorje," je novinarjem povedal notranji minister Juan Zapata.

Ekvadorska policija je kasneje sporočila, da so vseh šest aretiranih ter umrli napadalec državljani Kolumbije.

Napad na sedež stranke

Villavicencievo Gibanje zgradimo Ekvador je sporočilo, da so v Quitu v ločenem incidentu oboroženi neznanci napadli njihove pisarne. Kot so sporočili iz stranke, so pred kratkim razpravljali o tem, da bi prekinili predvolilno kampanjo zaradi političnega nasilja, še posebej po julijskem umoru župana v mestu Mata, a je Villavicencio temu nasprotoval. Po njegovih besedah naj bi bilo namreč "molk in skrivanje v trenutkih, ko kriminalci ubijajo državljane, dejanje strahopetnosti".

Oblasti krivdo za porast nasilja in kriminala pripisujejo tihotapcem z mamili in medsebojnim spopadom mafijskih kartelov za nadzor nad trgovino z mamili in tihotapskimi potmi, ki jih obvladujejo mehiški karteli, albanska mafija in druge kriminalne združbe.

Atentat se je zgodil le dva tedna pred volitvami. Foto: Reuters
Atentat se je zgodil le dva tedna pred volitvami. Foto: Reuters

Villavicencio kot novinar preiskoval posle državne naftne družbe

Villavicencio je nekdanji sindikalist in novinar, ki je med drugim preiskoval posle državne naftne družbe Petroecuador in jo obtoževal milijonskih izgub pri naftnih pogodbah. Javnomnenjske ankete so mu kazale 7,5 odstotka podpore, kar ga je uvrščalo na peto mesto med vsemi predsedniškimi kandidati.

Veljal je za enega najglasnejših aktivistov proti korupciji v državi v obdobju vladavine nekdanjega predsednika Rafaela Corree od leta 2007 do leta 2017.

Obsojen je bil tudi na 18 mesecev zapora zaradi žaljenja nekdanjega predsednika, nato pa je pobegnil med staroselce v Ekvadorju, preden je dobil zatočišče v Peruju.

Opozicijski politiki so ga letos kritizirali, ker je nasprotoval ustavni obtožbi predsednika Lassa, ki je potem sklical predčasne volitve.

V Ekvadorju atentat na predsedniškega kandidata