Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Predsednik se mora sam odločiti, ali bo kandidiral," je Bidnova tesna zaveznica dejala za ameriško televizijo MSNBC. "Vsi ga spodbujamo, naj se odloči, saj se čas izteka. Je priljubljen in spoštovan, ljudje želijo, da sprejme to odločitev," je dodala. Ugotovitvi novinarja, da je predsednik že jasno povedal, da ostaja kandidat, pa se je izognila.

Pelosi, ki ni želela neposredno odgovoriti, ali Bidna podpira kot predsedniškega kandidata demokratov, je še poudarila, da se zdaj mora najprej ukvarjati z vrhom zveze Nato, ki se ga udeležuje v Washingtonu.

Biden se po neuspešnem soočenju z republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom konec junija otepa pozivov dela javnosti in stranke, ki želi, da 81-letnega kandidata nadomesti nekdo, ki se bo lahko bolje postavil po robu Trumpu. Biden sicer verjame, da je ravno on najboljše zagotovilo, da se Trump ne vrne na oblast.

V ponedeljkovem pismu kongresnikom demokratske stranke je sporočil, da ne namerava izstopiti iz boja za ponovno izvolitev. Zatrdil je, da se namerava novembra soočiti s Trumpom in ga premagati na volitvah.

Clooney: V bitki s časom ne more zmagati

Sedem demokratskih kongresnikov je medtem Bidna že pozvalo k odstopu od kandidature, prvi demokratski senator pa je danes javno podvomil o njegovih možnostih za izvolitev. Senator Michael Bennet iz Kolorada je za CNN dejal, da pričakuje zmago Trumpa proti Bidnu, morda celo z veliko razliko.

Vse daljšemu seznamu javnih osebnosti, ki pozivajo Bidna k odstopu od kandidature, se je pridružil ameriški igralec in režiser George Clooney, ki je v hollywoodski eliti med glavnimi podporniki demokratov. Potem ko mu je na nedavni prireditvi uspelo zbrati rekordnih 28 milijonov dolarjev za Bidnovo kampanjo, ga je v današnjem prispevku za New York Times pozval k odstopu.

"V bitki s časom ne more zmagati. Nihče od nas ne more. Grozno je reči, a Joe Biden, s katerim sem se pred tremi tedni srečal na zbiranju sredstev, ni bil tisti iz leta 2010 niti iz leta 2020." Bil je ista oseba, ki smo jo pretekli teden videli na soočenju s Trumpom, je dejal.

"S tem predsednikom novembra ne bomo zmagali. Poleg tega ne bomo osvojili predstavniškega doma in bomo izgubili senat," je napovedal Clooney.