"Reke zlata", ki so jih ujele Nasine fotografije, so dejansko luknje, ki naj bi jih izkopali nezakoniti rudarji, je sporočila ameriška vesoljska agencija.

Sorodna novica "Zlato! Zlato!" - Kako je klondiška zlata mrzlica burila duhove in ubijala duše

Običajno skrite ali pa vsaj težko opazne luknje oz. korita, napolnjena z vodo in obdana z blatom, je tokrat razsvetlila odbojna sončna svetloba. Nenavadne fotografije je decembra ovekovečil astronavt na Mednarodni vesoljski postaji.

Posnetki so nov dokaz razsežnosti uničujočega zlatokopstva v pokrajini Madre de Dios na jugovzhodu Peruja.

Država je vodilna izvoznica zlata, Madre de Dios pa dom orjaške neregulirane industrije, znotraj katere se skuša preživljati na tisoče rudarjev.

Z naraščajočimi cenami zlata namreč obubožani prebivalci v tej rudi vidijo vir dobrega zaslužka. Leta 2012 je v tej pokrajini delalo okoli 30.000 malih rudarjev.

Foto: AP
Foto: AP

Uničevanje biotsko izjemnega območja

Bujno zeleno območje slovi tudi po svoji biotski raznolikosti, rudarjenje in kopanje zlata pa sta pripeljali do obsežnega krčenja gozda in uničenja življenjsko pomembnega okolja, poroča BBC.

Rudarstvo tudi zastruplja lokalne skupnosti, saj za ekstrakcijo zlata porabijo na tone živega srebra, znanstveniki pa pravijo, da večje količine pronicajo v reke in ozračje.

Foto: AP
Foto: AP

Da pridejo do zlata, rudarji sledijo izsušenim rečnim strugam, kjer so se nabirale usedline, vključno z minerali.

V nekaterih delih pokrajine, kjer domujejo številne živalske vrste, vključno z opicami, jaguarji in metulji, naj bi bilo prav rudarjenje vodilni vzrok krčenja gozdov.

Nedavna raziskava je ugotovila, da je bilo zaradi krčenja gozdov zaradi kopanja zlata leta 2018 uničenih okoli 9.300 hektarov perujskega Amazonskega pragozda.

V drugem delu Peruja, v la Pampi, je zlata mrzlica trajala skoraj desetletje, preden ji je vlada končno naredila konec leta 2019, ko so izgnali okoli 5.000 rudarjev.