Foto: EPA
Foto: EPA

Za najbolj poglobljeno raziskavo skrajno desnega terorizma do zdaj stoji Center za strateške in mednarodne študije (CSIS), ki je analiziral kar 25 let incidentov domačega terorizma in pri tem ugotovil, da je bila za večino napadov in naklepov kriva skrajna desnica.

Poročilo navaja, da so se v zadnjih šestih letih teroristični incidenti skrajne desnice v ZDA znatno okrepili, pri čemer je bila lani ta odgovorna za dve tretjini napadov oz. naklepanja, letos pa kar 90 odstotkov. "Skrajno desni terorizem je znatno prehitel terorizem vseh drugih storilcev," dodajajo.

Na drugem mestu so "verski skrajneži", pri čemer gre skoraj v celoti za islamske skrajneže.
Poročilo tudi izpostavlja, da je skrajna levica v zadnjih 15 letih postala skoraj povsem zanemarljiv vir napadov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Vse več groženj

Izsledki raziskave CSIS-a so bili objavljeni sredi novega vala terorističnih groženj in napadov zagovornikov bele nadvlade in protivladnih skrajnežev.

Prejšnji teden so tako s pravosodnega ministrstva sporočili, da so vložili več obtožnic, tudi zaradi terorizma, proti 22-letnemu vojaku ameriške vojske, ki je načrtoval napad na svojo enoto. Napad naj bi načrtoval v okviru skrajne in "okultne" neonacistične skupine.

Ethan Melzer iz Kentuckyja se je vojski pridružil leta 2018, kmalu za tem pa naj bi ga rekrutirala neonacistična skupina Red devetih angelov (O9A). Zanje je lani in letos zbiral občutljive informacije o članih svoje enote, lokacijah po Evropi, na katere je bila enota napotena, njeni oborožitvi in moči.

Skupina O9A izraža skrajna prepričanja, kot so neonacizem, antisemitizem, satanizem in islamski džihadizem.