Foto: AP
Foto: AP

Kot je poročal za Radio Slovenija RTV-jev dopisnik iz ZDA Andrej Stopar, je bilo zaslišanje odbora ameriškega kongresa, ki preiskuje kapitolsko vstajo, v torek dolgo, v ospredje pa je postavilo povezave med nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in skrajnimi oboroženimi skupinami.

Zveza med Trumpom in oboroženimi skupinami niso bili visoki predstavniki Bele hiše, ampak zunanji svetovalci in zaupniki. Na primer Roger Stone in svetovalec za nacionalno varnost z najkrajšim, 24-dnevnim mandatom Michael Flynn.

Kot je poročal Stopar, je podpredsednica odbora republikanka Liz Cheney uvodoma poudarila, ne le, da se vse več ljudi odloča za pričanje, ampak tudi, da je tudi Trumpov krog spremenil taktiko. Zdaj dejstev ne zanika več.

"V skladu z novo strategija skušajo zvaliti krivdo izključno na Johna Eastmana, Sidney Powell, kongresnika Scotta Perryja in druge, le na predsednika Trumpa ne. To je seveda neumnost."

Novi dokazi glede vdora na Kapitol

Visoki predstavniki Bele hiše niso verjeli v zgodbe, kot so tiste o zmanipuliranih volilnih avtomatih. Nekdanji glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je dejal: "Da bi zvezna vlada ukazala zaseči volilne avtomate, to bi bilo za to državo nekaj grozljivega. To ni način delovanja v ZDA. Za to ni nikakršne pravne podlage."

Nato se je porodila ideja, da lahko podpredsednik Mike Pence spremeni potek potrjevanja elektorskih glasov, o čemer je Donald Trump 21. decembra 2020 v Beli hiši govoril z nekaterimi člani kongresa, med katerimi je bil tudi kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar. Ampak za to so potrebovali kaos v glavnem mestu in tukaj stopa v ospredje predsednik z vabilom množici, obenem pa z dogovarjanjem z oboroženima skupinama Ponosni fantje in Varuhi prisege.

Nekdanji govorec Varuhov prisege Jason van Tatenhove: "Mislim, da moramo nehati hoditi kot mačka okrog vrele kaše in začeti govoriti golo resnico. O tem, kar bi bila oborožena revolucija. Ljudje so umrli tistega dne, tudi policisti. Pred Kapitolom so postavili vislice. To bi lahko bila iskra, ki bi zanetila novo državljansko vojno, v kateri ne bi bil zmagovalca," je še poročal Andrej Stopar.

John Bolton za CNN: Trump poskušal vplivati na izid volitev

Sicer pa je za CNN nekdanji ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton priznal, da je pomagal strmoglaviti vlado v tujini, med drugim se je zavzemal zlasti za ameriško vojaško posredovanje v Venezueli. Vendar pa, da 6. januarja ni bil izveden napad na ameriško demokracijo.

"To je bil Donald Trump, ki skrbi za Donalda Trumpa. To je dogodek, ki se zgodi enkrat v življenju," je dejal in pri tem potrdil, da je Trump vendarle sprožil napad na Kapitolu, toda ne zato, da bi zrušil ustavo, temveč zato, da bi pridobil več časa in poskusil vplivati na rezultat volitev.