Do konca meseca se bo zvrstilo še pet zaslišanj pred odborom. Foto: Reuters
Do konca meseca se bo zvrstilo še pet zaslišanj pred odborom. Foto: Reuters

Na zaslišanju, kjer so predstavili dokaze odbora glede vdora na Kapitol 6. januarja 2021, so med drugim pričali tudi Trumpovi tesni zavezniki, ki so zavrnili njegove trditve, da naj bi na predsedniških volitvah novembra 2020 prišlo do volilnih prevar, in mu očitali spodbujanje nemirov. "Tisti, ki so vdrli v Kapitol, in se ure in ure bojevali proti kazenskemu pregonu, so bili motivirani s tem, kar jim je povedal predsednik Trump: da so bile volitve ukradene in da je on pravi predsednik," je bila ostra podpredsednica odbora, republikanka Liz Cheney. "Predsednik Trump je poklical množico, zbral množico in prižgal plamen tega napada," je še dejala.

Še ostrejši do nekdanjega predsednika so bili pričakovano v demokratskih vrstah. Predsednik odbora Bennie Thompson je dejal, da je vdor 6. januarja 2021 ogrozil ameriško demokracijo, Trumpa pa obtožil, da je v središču zarote. "6. januar je bil vrhunec poskusa državnega udara, predrzen poskus strmoglavljenja vlade. Nasilje ni bilo naključno," je dejal.

Dveurno zaslišanje odbora se je začelo s predvajanjem izsekov pogovorov z ožjimi člani Trumpovega tabora. Med drugim nekdanji pravosodni minister Bill Barr priča, da so Trumpove trditve, da so bile volitve ukradene, neutemeljene. "Ne moremo živeti v svetu, kjer neizvoljena administracija ostane na oblasti zaradi svojih videnj, brez dokazov, da je šlo za prevaro na volitvah," je dejal Barr. Trumpova hčerka je na predvajanem izseku njenega pričanja dejala, da je sprejela Barrovo zavrnitev očetove teorije zarote.

Na zaslišanju je pričala tudi Caroline Edwards, ki je bila prva poškodovana policistka v vdoru. Foto: Reuters
Na zaslišanju je pričala tudi Caroline Edwards, ki je bila prva poškodovana policistka v vdoru. Foto: Reuters

Na četrtkovem zaslišanju je pričala Caroline Edwards, ki je bila prva poškodovana policistka v vdoru. Kot je dejala, so jo tisti, ki so vdrli v Kapitol, označili za izdajalko in psico, potem pa podrli na tla. "Nikoli, niti v najbolj divjih sanjah, si nisem mislila, da se bom kot policistka znašla sredi bitke."

Pričal je tudi britanski filmski ustvarjalec Nick Quested, ki je pred in med napadom snemal dokumentarec o skrajno desničarski skupini Ponosni fantje. Odbor je z videoposnetkom Questeda, ki je 5. januarja posnel skrivno srečanje med voditeljema obeh desničarskih organizacij v podzemni garaži, dokazoval, da je bil napad na kongres organiziran in ne spontan protest državljanov.

ZDA: Odmeva prva javna predstavitev dokazov glede vdora v kongres

Trump: Gre za politično potegavščino

Trump je že pred začetkom četrtkovega zaslišanja dejal, da gre za politično potegavščino. Kot je znano, Trump namiguje, da bi se lahko leta 2024 potegoval za nov predsedniški mandat. Republikanci trdijo, da so zaslišanja del strategije demokratov, da preusmerijo pozornost volivcev pet mesecev pred volitvami. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi lahko demokrati novembra izgubili večino v predstavniškem domu, pa tudi v senatu. Inflacija, naraščajoče cene goriva in afera glede nadomestnega mleka so potisnile številke podpore predsedniku Joeju Bidnu močno navzdol. Kot navaja BBC, je imel Trump v istem času po začetku mandata višjo podporo, kot jo ima zdaj Biden.

Vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy, ki je takoj po vdoru kritiziral Trumpa, je od takrat spremenil svoj ton, in je zaslišanja označil za "dimno zaveso" za demokrate, s katero želijo spremeniti volilne zakone, še navaja BBC.

6. januarja 2021 so umrli štirje ljudje, policija je ustrelila neoboroženo žensko, trije drugi pa so umrli zaradi naravnih vzrokov. Ranjenih je bilo več kot 100 policistov, štirje med njimi so pozneje naredili samomor, poroča BBC.

ZDA: Ocena dogajanja 6. januarja: šlo je za načrtovan poskus državnega prevrata