Manafort je bil od oktobra lani v hišnem priporu, njegovemu gibanju so sledili z dvema elektronskima GPS-zapestnicama. Foto: Reuters
Manafort je bil od oktobra lani v hišnem priporu, njegovemu gibanju so sledili z dvema elektronskima GPS-zapestnicama. Foto: Reuters
Paul Manafort
Nekdanji vodja Trumpove kampanje mora zaradi prepovedanega kontaktiranja s pričami za zapahe. Foto: Reuters

Dve priči sta poskus vplivanja nanju prijavili posebnemu tožilstvu pod vodstvom Roberta Muellerja, ki je zaradi tega za Manaforta zahtevalo zapor.

Manafort je z uporabo kriptiranih sporočil, ki jih je pričam pošiljal z več različnih telefonov, prekršil pravila hišnega pripora, v katerem je zaradi obtožb utaje davkov, pranja denarja in lobiranja za tujo vlado, poroča BBC.

Zvezna sodnica Amy Berman Jackson je ugodila zahtevi tožilstva in Manaforta poslala v zapor do konca sodnega procesa. "To ni srednja šola, ne morem vzeti njegovega telefona," je dejala po poročanju CNN-a.

Predsednik Donald Trump, čigar kampanjo je Manafort vodil med junijem in avgustom 2016, je "težko kazen" označil za "izredno nepravično".

Obtožen nezakonitega lobiranja in pranja denarja
69-letnega Manaforta je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, čeprav je za zdaj obtožen le kršenja zakonodaje glede lobiranja in finančnega kriminala. Oktobra lani se je predal FBI-ju, vse odtlej pa je bil v hišnem priporu proti plačilu desetih milijonov dolarjev varščine.

Manafort je priči poskušal prepričati, naj preiskovalcem zatrdita, da je njegova lobistična kampanja za proruske sile in nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča potekala le v Evropi, ne pa tudi v ZDA.

Tožilci Manafortu očitajo, da je zapravil na desetine milijonov dolarjev pri lobiranju za ugled nekdanje proruske ukrajinske vlade na ozemlju Evrope in ZDA, pri čemer pa svojega početja ni ustrezno registriral, poroča BBC.

22 obsodb kaznivih dejanj
Začetek washingtonskega sodnega procesa proti Manafortu v povezavi z lobiranjem na tujem in pranjem denarja v vrednosti 30 milijonov dolarjev je razpisan za 17. september. Že konec julija se bo začel proces v Virginiji zaradi izogibanja davkom. Pred sodiščem v Washingtonu je po poročanju CNN-a obtožen sedmih kaznivih dejanj, pred sodiščem v Virginiji pa 15.