Ponesrečeno letalo je bilo eno izmed 245 letal F-35, kolikor jih ima ameriška vojska. Skupno jih je na svetu trenutno v uporabi 320. Foto: Reuters
Ponesrečeno letalo je bilo eno izmed 245 letal F-35, kolikor jih ima ameriška vojska. Skupno jih je na svetu trenutno v uporabi 320. Foto: Reuters
Nevidno letalo F-35 je najdražji oboroževalni program na svetu. Foto: Reuters

Vzrok nesreče še preiskujejo.

Vojaško letalo F-35 je eno najdražjih in največjih oboroževalnih programov ameriške vojske, ki bo trajal še naslednjih 30 ali 40 let, vse do leta 2070. Izdelava tipa ponesrečenega letala naj bi stala vrtoglavih 100 milijonov dolarjev (84 milijonov evrov), čeprav je Pentagon v petek sporočil, da je država za 141 letal F-35 plačala 11,5 milijarde dolarjev, kar pomeni, da so za posamezno letalo plačali 89,2 milijona dolarjev.

V četrtek so ZDA izvedle prvo operacijo z drugim modelom letala F-35B proti talibanom v Afganistanu. Maja letos pa je izraelska vojska sporočila, da je letalo tipa F-35A uporabila v dveh ločenih napadih.

Letala ne zaznajo radarji
Ameriški predsednik Donald Trump je že večkrat hvalil F-35, ki mu pravijo tudi nevidno letalo, saj ga radarji ne zaznajo.

Kot poroča BBC, je letalo zasnoval Lockheed Martin, prvo testno vožnjo pa je imel leta 2006, a ga še vedno izpopolnjujejo. Letalo je namenjeno tako ameriški vojski, zračnim silam kot mornarici. Letalo ima tri različne modele: klasični vzlet (tip A), kratek vzlet in navpični pristanek (tip B, ki je tudi najdražji) in palubno letalo, ki vzleti s pomočjo katapulta (tip C). Ameriška vojska ima 245 letal F-35.