Foto: Reuters
Foto: Reuters


Teksas in druge južne države so septembra v New York napotile približno po pet ali šest avtobusov s priseljenci na dan, kot je povedal Adams, jih je bilo v četrtek devet. Kot pravi župan, bo mesto za pomoč priseljencem do konca leta porabilo milijardo dolarjev. Avgusta je že zaprosil za zvezno pomoč, zdaj pa je razglasil izredne razmere, kar pomeni predvsem lažje usmerjanje ukrepov za pomoč priseljencem.

Kot je dejal Adams, mesto nima infrastrukture za tolikšno povečanje števila nezakonitih priseljencev, med katerimi so tudi družine z majhnimi otroki. Želi si, da bi se južne države vsaj posvetovale in skušale uskladiti zadeve, preden so ljudi posadile na avtobus in si umile roke. New York jih sprejme in vzame njihove podatke, nekatere pošlje naprej, kamor želijo iti, drugi nimajo kam in potrebujejo nastanitev, hrano in zdravstveno oskrbo. Zvezne države, ki mejijo na Mehiko, se s tem spopadajo že desetletja, vendar pa je tam tudi vzpostavljena zvezna infrastruktura, ki je na severovzhodu ni.

Republikanski voditelji na jugu že več let opozarjajo, da imajo na meji krizo, a demokratska zvezna vlada in demokratski politiki na severovzhodu trdijo, da te krize ni. Teksaški republikanski guverner Greg Abbott, ki se bo novembra potegoval za tretji mandat, je dejal, da je v New York poslal več kot 3000 priseljencev. Adams je bil kritičen do njega, očital mu je, da mestnih uradnikov o tem, da prihajajo priseljenci, ni obvestil, s čimer je izzval "umetno krizo". Teksas je doslej porabil 12 milijonov dolarjev za pošiljanje priseljencev na sever, predvsem v New York, pa tudi v prestolnico Washington in zvezno državo Massachusetts.

Tako Abbott kot republikanska guvernerja na Floridi in Arizoni skušajo s pošiljanjem presežnikov pred prihajajočimi volitvami osvetliti rekordne številke priseljencev, ki prečkajo ameriško-mehiško mejo. Predsedniku Joeju Bidnu očitajo, da mu ni uspelo ustrezno zavarovati meje.

Teksas je poslal 900 priseljencev tudi v Chicago, medtem ko sta skupaj z Arizono v Washington poslala več kot 10.000 priseljencev.

Številni priseljenci, ki so prišli v New York, so Venezuelci, ki jih ZDA ne morejo izgnati v Mehiko zaradi covidne politike. Oblasti v El Pasu so v New York od konca avgusta poslale okoli 7000 priseljencev, pri čemer mestne oblasti pravijo, da so koordinirali dejavnosti z newyorškimi uradnimi.

Zaradi povečanja števila priseljencev se je močno povečal pritisk na zavetišča po New Yorku. "Čeprav je naše sočutje brezmejno, pa naše zaloge niso," je dejal Adams ter zvezne in državne oblasti pozval k pomoči.

Županja Washingtona Muriel Bowser je izredne razmere razglasila prejšnji mesec in potem ustanovila nov urad, ki se ukvarja s priseljenci, ki prihajajo v mesto.