Prebežniki so trenutno nastanjeni v krajevni cerkvi. Foto: Reuters
Prebežniki so trenutno nastanjeni v krajevni cerkvi. Foto: Reuters

"Da, na Floridi lahko potrdimo, da sta bili letali z nezakonitimi priseljenci, ki sta danes prispeli v Martha's Vineyard, del državnega programa premestitve za prevoz nezakonitih priseljencev do zatočišč," je povedala direktorica urada za komuniciranje floridskega guvernerja Taryn Fenske.

Obe letali z okoli 50 prebežniki sta prileteli iz Teksasa, na njiju pa so bili večinoma pribežniki iz Venezuele, ki so jih nastanili v tamkajšnjo episkopalno cerkev, kamor jim zdaj prebivalci prinašajo hrano, obleke in druge dobrine.

"To škoduje ljudem. To je trik za pridobivanje političnih točk, kjer ni pomembno, koga se prizadene. Tem ljudem je bilo rečeno, da bodo dobili stanovanja in službe, nato pa so jih prepeljali v otoško skupnost, ki ima omejene vire," je dejal 58-letni zdravstveni delavec Mike Savoy.

"Razumem, da je prebežniška kriza in moramo vsi prevzeti del bremena, dokler ne bo usklajene politike. A tak nenapovedan prevoz je krut," je še dejal. Prebežnikom na Floridi niso povedali, kam ji bodo prepeljali.

DeSantis je guverner Floride od leta 2019. Foto: Reuters
DeSantis je guverner Floride od leta 2019. Foto: Reuters

Martha's Vineyard je majhen otok južno od Bostona s približno 20.000 prebivalci in je priljubljeno poletno letovišče za premožne Američane, med katerimi ima na otoku svojo več milijonov dolarjev vredno počitniško hišo tudi nekdanji predsednik Barack Obama. Otok je širši javnosti postal znan, potem ko je na njem režiser Steve Spielberg posnel uspešnico Žrelo.

Tudi teksaški guverner pošilja prebežnike na sever

Odmevni dogodek se je zgodil v obdobju, ko se DeSantis poteguje za ponovno izvolitev na položaj guvernerja na novembrskih volitvah in se ga celo omenja kot mogočega republikanskega predsedniškega kandidata na volitvah leta 2024.

DeSantis je o možnosti pošiljanja prebežnikov na otok govoril že lani, ko je kot mogočo destinacijo omenjal tudi severno zvezno državo Delaware, od koder prihaja predsednik Joe Biden, ki mu republikanci očitajo preohlapno migracijsko politiko in premalo naporov za zaščito južne meje.

Guverner je na novinarski konferenci dejal, da so se ukvarjali z inovativnimi načini za zaščito Floride pred posledicami Bidnove mejne politike, pri čemer pa ni neposredno omenil letalskih prevozov prebežnikov.

Teksaški guverner Greg Abbot, ki se tako kot DeSantis novembra poteguje za nov mandat, je organiziral avtobusne prevoze, s katerimi so od aprila v Washington, Chicago in New York prepeljali že več kot 10.000 prebežnikov.

Podpora Bidnu pred volitvami narašča

Zadnja anketa tiskovne agencije AP zaznava velik porast podpore delu Bidna v primerjavi z julijem, ko je imelo o tem pozitivno mnenje le 36 odstotkov Američanov. Podpora slaba dva meseca pred kongresnimi volitvami tako znaša 45 odstotkov.

To je še vedno nizko v primerjavi s prvim polletjem 2021, ko je Biden užival 60-odstotno javno podporo, vendar pa predstavlja preobrat v primerjavi s poletnimi meseci, ko so Američani razmišljali predvsem o inflaciji, natančneje o visokih cenah pogonskih goriv.

Pogonska goriva so se od junija pocenila za 26 odstotkov, Bidnu pa pomagajo tudi zakonodajni uspehi demokratov v razdeljenem kongresu kakor tudi sporna odločitev vrhovnega sodišča ZDA o ukinitvi pravice do umetne prekinitve nosečnosti.

Pomaga mu tudi to, da se je v medije vrnil prejšnji predsednik Donald Trump, in sicer kot tarča preiskave zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše.

Bidnova podpora med republikanci ostaja nizka kot vedno, vendar pa je ta bistveno porasla med volivci demokratov. Bidnovo delo še vedno negativno ocenjuje 53 odstotkov Američanov, vendar pa gredo trenutno zadeve zanj v pravo smer. Po današnjem dogovoru med sindikati in podjetji, ki je odvrnil grožnjo železničarske stavke, bi lahko te številke podpore še bolj narasle.