Kipi, znani kot moai, predstavljajo inkarnacijo prednikov. Foto: Reuters
Kipi, znani kot moai, predstavljajo inkarnacijo prednikov. Foto: Reuters

Po poročanju BBC-ja sta sporazum v Santiagu podpisala Heyerdahlov sin v imenu muzeja Kon-Tiki v Oslu in čilska kulturna ministrica Consuelo Valdés. Kot je dejal Thor Heyerdahl mlajši, je "repatriacija izpolnitev očetove obljube oblastem na Rapa Nuiju, da bodo predmeti vrnjeni po analizi in objavi". Direktor muzeja Kon-Tiki Martin Biehl je dejal, da bo ves proces "trajal nekaj časa", več podrobnosti pa ni podal.

Po slovesnosti ob podpisu je ministrica Valdés poudarila, da imajo "nalogo odzvati se na pravično zahtevo ljudstva Rapa Nui po obnovitvi njihove kulturne dediščine".

Čile medtem od Britanskega muzeja v Londonu zahteva vrnitev Hoa Hakananaija, impozantnega kipa iz bazalta z Velikonočnega otoka. Takšne kipe, znane kot moai, je izklesalo avtohtono ljudstvo Rapa Nui, da bi poosebili duha pomembnega prednika. Vsak kip naj bi predstavljal živo inkarnacijo človeka, ki ga predstavlja.

6.000-kilometrska plovba

Heyerdahl se je leta 1947 proslavil s 6.000-kilometrsko plovbo od Peruja do Polinezije na splavu z imenom Kon-Tiki. Kot je dejal, je njegova ekspedicija dokazala, da bi lahko starodavne kulture priplule do južnega Pacifika in ga naselile. Poznejši DNK-testi so sicer pokazali, da so otoke naselili priseljenci iz jugovzhodne Azije.

Pozneje je Heyerdahl opravil še več potovanj po svetu, tudi do odročnega Velikonočnega otoka (Rapa Nui) v letih 1955 in 1956 ter še enkrat med letoma 1986 in 1988.

Heyerdahl je na otoku, kjer so kot čuvaji postavljene številne izklesane glave, vodil prva koordinirana izkopavanja. Umrl je leta 2002, star 87 let.