Zapor v Guantanamu deluje že več kot 20 let. Foto: EPA
Zapor v Guantanamu deluje že več kot 20 let. Foto: EPA

Pakistanca Abdul in Mohamed Rabani sta bila aretirana leta 2002, do danes pa nista dočakala uradne obtožnice. Abdul je bil posrednik skrajne islamistične organizacije Al Kaida, njegov brat pa je bil finančni in potovalni posrednik voditeljev Al Kaide, je Pentagon navedel na svoji spletni strani. "ZDA cenijo pripravljenost vlade Pakistana in drugih partnerjev pri našem trudu, da se v taborišču zmanjša število ljudi, Guantanamo pa se sčasoma zapre," so še dodali.

Član odbora za človekove pravice v pakistanskem parlamentu Muštak Ahmed Kan pa je opozoril: "Moška sta bila v Guantanamu po krivem zaprta 21 let. Proti njima ni bilo sojenja, sodnih postopkov, obtožnice. Zahvaljujemo se za njuno izpustitev."

V Guantanamo, ki je del ameriškega vojaškega oporišča na Kubi, so leta 2002 začeli nameščati tujce, obtožene terorističnih dejanj, ki naj bi sodelovali pri ugrabitvi letal in posledičnih napadih 11. septembra na New York in Pentagon, v katerih je umrlo približno 3000 ljudi. Kmalu pa je zapor postal simbol krute ameriške "vojne proti terorizmu", saj so večkrat poročali o mučenju zapornikov in zadrževanju ljudi v njem brez obtožnic.

Ko je v Belo hišo januarja leta 2021 prišel demokratski predsednik Joe Biden, je bilo v njem še 40 zapornikov. Biden je dejal, da upa, da bo zapor kmalu nehal delovati. V njem zdaj ostaja še 32 ljudi, izmed katerih jih je po trditvah Pentagona 18 takih, ki jih lahko premestijo v druge države. Le dva med njimi sta bila do zdaj obsojena.

Po zakonu zvezna vlada v ZDA zapornikov iz Guantanama ne sme preseliti v zapore na ameriških tleh, piše Guardian.