Prve teroristične osumljence so v Guantanmo sprejeli januarja leta 2002. Foto: Reuters
Prve teroristične osumljence so v Guantanmo sprejeli januarja leta 2002. Foto: Reuters

V četrtek so iz taborišča izpustili Madžida Kana, po rodu iz Savdske Arabije, ki se je preselil v ZDA, ujeli pa so ga v Pakistanu. Kan je prvi od tako imenovanih osumljencev visoke vrednosti, ki so ga izpustili iz Guantanama. Tu gre za osumljence, ki naj bi bili blizu vodstva teroristične organizacije Al Kaida oziroma so sodelovali pri napadu na ZDA. Kana so izpustili v srednjeameriški državi Belize.

Vlada predsednika Joeja Bidna si še naprej prizadeva, da bi skupaj z drugimi državami odgovorno zmanjšala število pripornikov in taborišče sčasoma zaprla. To je skušal storiti že predsednik Barack Obama, ko je bil Biden podpredsednik, njegov naslednik Donald Trump pa je zagovarjal širjenje taborišča, ki predstavlja velik madež na ugledu ZDA.

Taborišče se nahaja na Kubi, v ameriškem pomorskem oporišču Guantanamo Bay. Ustanovljeno je bilo po terorističnih napadih 11. septembra 2001 na pobudo vlade republikanskega predsednika Georgea Busha mlajšega, ki se je pri preganjanju teroristov skušala izogniti pristojnosti ameriških sodišč. Na ta način so zaprli tudi številne nedolžne ljudi, včasih pa je bilo v Guantanamu pridržanih skoraj 800 zapornikov.

Danes 42-letni Madžid Kan, ki so ga ujeli leta 2003 v Pakistanu in so ga ameriške obveščevalne službe zasliševale ter mučile tri leta, je leta 2012 priznal krivdo za sodelovanje v zaroti za umor pakistanskega predsednika in prenašanja denarja za zaroto bombnega napada na hotel v Indoneziji.

Pred dvema letoma so ga Američani obsodili na 26 let zapora, izpustili so ga šele zdaj, čeprav so mu po priznanju krivde obljubili, da bo prost že leta 2022.

Kan je med sodnim procesom povedal, da so ga golega po več dni obešali na strop v verigah in mu niso dali hrane. Vmes so ga pretepali in posiljevali. Kan je skoraj takoj vse priznal, vendar pa se je mučenje nadaljevalo več let.

"Dobil sem drugo priložnost v življenju in nameravam jo čim bolje izkoristiti. Globoko obžalujem stvari, ki sem jih storil pred mnogimi leti, prevzel sem odgovornost in jih skušal popraviti," so njegovo izjavo prenesli odvetniki. V Belizeju želi odpreti restavracijo ali vsaj prodajati hrano iz tovornjaka.

Kan, ki je odraščal v Pakistanu in se pri 16 letih preselil v ZDA, kjer je obiskoval srednjo šolo, je dejal, da je bila njegova odločitev pomagati Al Kaidi slaba presoja. V to naj bi ga prepričali člani družine leta 2002, ko je v Pakistanu iskal nevesto.