Pedro Castillo je na volitvah za las ugnal skrajno desno Keiko Fujimori. Foto: Reuters
Pedro Castillo je na volitvah za las ugnal skrajno desno Keiko Fujimori. Foto: Reuters

Castillo je v četrtek zaprisegel še ne popoln kabinet, ki vključuje več političnih figur z levega pola. Finančnega ministra ni imenoval, Pedra Franckeja, ki je veljal za favorita za ta položaj, pa so videli zapuščati predsedniško palačo le nekaj minut pred slovesnostjo.

Izhod nekdanjega tehnokrata Svetovne banke, ki je med dolgotrajnim štetjem glasov junija skušal miriti zaskrbljene vlagatelje, je sprožil vprašanja, ali je sam odkorakal ali so ga izrinili, piše Guardian.

Odsotnost finančnega ministra bo verjetno povzročila negotovost na perujskih trgih, ki jih Castillova administracija že zdaj plaši. Dodatno vznemirjenje je povzročilo imenovanje člana njegove stranke Svoboden Peru na mesto premierja.

Guido Bellido. Foto: Reuters
Guido Bellido. Foto: Reuters

Nejevoljni so sredinski politiki, ki so v tesnem boju med Castillom in skrajno desno Keiko Fujimori podprli prvega.

Preiskava zaradi opravičevanja terorizma

42-letnega Bellida preiskujejo zaradi domnevnega "upravičevanja terorizma", ker je v intervjuju za tamkajšnje medije aprila branil pripadnike maoistične uporniške skupine Shining Path, ki je v 80. in 90. letih ubila več 10.000 Perujcev. Njen cilj je bil zrušiti vlado in jo nadomestiti s komunističnim modelom po vzoru Kitajske.

Bellido je na družbenih omrežjih tudi izražal določena homofobna in mizogina stališča.

Castillova izbira je že odtujila nekatere potencialne zaveznike, denimo Vijoličasto stranko, ki je sporočila, da Bellida ne more podpreti, češ da ne verjame v "demokracijo, človekove pravice in boj proti korupciji ter terorizmu". Castillov kabinet mora podpreti kongres, kjer pa bodo sredinske in desne stranke najverjetneje Bellidu nasprotovale.

V politično nestabilnem Peruju so se v zadnjih petih letih zamenjali že štirje predsedniki in dva kongresa.