Keiko Fujimori je obtožena korupcije. Foto: EPA
Keiko Fujimori je obtožena korupcije. Foto: EPA

Tožilec José Domingo Pérez je zaprosil sodišče za organizirani kriminal, da prekliče pogojni izpust za Keiko Fujimori in jo pridrži, saj naj bi se sešla s pričo v zadevi na račun obtožb, da je od brazilskega gradbenega velikana Odebrechta prejela denar za financiranje njene predsedniške kampanje v letih 2011 in 2016.

Keiko Fujimori je sicer nastopila v drugem krogu nedeljskih predsedniških volitev. Do zdaj so prešteli 99 odstotkov glasov. V tesnem vodstvu s 50,2 odstotka glasov podpore je levičar, učitelj in sindikalist Pedro Castillo. Desničarka Fujimori je dobila 49,7 odstotka glasov podpore.

Fujimori je po objavi zadnjih izidov že dejala, da so se na volitvah zgodile poneverbe pri pol milijona glasovnicah. V sredo zvečer je tako od državne volilne komisije zahtevala, da razveljavi izide na 802 voliščih, kar ustreza 200.000 glasovnicam. Prav tako je zahtevala, da preverijo dodatnih 300.000 glasovnic.

Fujimori, hči nekdanjega perujskega predsednika Alberta Fujimorija, ki je trenutno v zaporu, je po nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev sprva vodila, nato pa je podpora začela počasi naraščati v korist Castilla. Od takrat meni, da so se na volitvah zgodile "nepravilnosti", in se sklicuje na "znake prevare".

Perujske oblasti in opazovalci volitev so zavrnili vsako možnost, da bi se pri preštevanju glasovnic pojavile goljufije.

Perujski volivci in volivke so v nedeljo izbirali že petega predsednika v zadnjih treh letih. Pred drugim krogom sta oba kandidata zatrjevala, da bosta spoštovala izide volitev.