Po Castillovi napovedi razpustitve kongresa se je pred zgradbo zbrala večja množica ljudi. Foto: Reuters
Po Castillovi napovedi razpustitve kongresa se je pred zgradbo zbrala večja množica ljudi. Foto: Reuters

Perujski kongres, v katerem ima večino opozicija, je Castilla odpoklical zaradi "moralne nezmožnosti" vodenja države. 101 poslanec je podprl odstavitev Castilla, šest jih je glasovalo proti, deset je bilo vzdržanih.

Šlo je že za tretje glasovanje o nezaupnici v 18 mesecih Castillovega predsednikovanja. Predsednik je po glasovanju v kongresu z družino zapustil predsedniško palačo.

Lani izvoljeni predsednik je še nekaj ur pred glasovanjem razpustil kongresa, oznanil vzpostavitev "izredne vlade" in pozval k novim volitvam. Sledili so odstopi ministrov njegove vlade, nekateri med njimi so ga obtožili državnega udara.

Opozicijski kongresniki slavijo odpoklic. Foto: Reuters
Opozicijski kongresniki slavijo odpoklic. Foto: Reuters

Predsednik je s kongresom v boju za oblast, odkar je državni tožilec proti njemu vložil pritožbo, v kateri ga je obtožil vodenja kriminalne organizacije, ki naj bi v zameno za plačilo podeljevala pogodbe za javna naročila, poroča France 24.

Castillo je obtožbe označil za "obrekovanje" političnih elit, ki želijo "izkoristiti in prevzeti moč, ki so jim jo ljudje vzeli na volitvah". Proti predsedniku potekajo preiskave v šestih primerih korupcije, vendar mu med opravljanjem funkcije zaradi imunitete ne morejo soditi. Njegov petletni mandat naj bi se iztekel leta 2026.

Castillo: Kongres je uničil demokracijo

"Kot odziv na hrup državljanov po vsej državi smo sprejeli odločitev o ustanovitvi izredne vlade, katere cilj je obnoviti pravno državo in demokracijo," je v televizijskem nagovoru dejal 53-letni Castillo in dodal, da bodo spoštovali gospodarsko ureditev Peruja.

"Kongres je uničil pravno državo, demokracijo in ravnovesje med državnimi oblastmi," je dejal Castillo in pozval vse institucije civilne družbe in družbene skupine, da podprejo njegovo odločitev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Napovedal je tudi nove parlamentarne volitve, po katerih bodo poslanci morali v devetih mesecih pripraviti osnutek nove ustave. "Do začetka dela novega kongresa bom vladal z odloki," je napovedal. Uvedel je tudi policijsko uro od 22. do 4. ure in odredil reformo sodstva.

Pedro Castillo je lani nepričakovano zmagal na volitvah v Peruju. Foto: Reuters
Pedro Castillo je lani nepričakovano zmagal na volitvah v Peruju. Foto: Reuters

Obtožbe državnega udara – tudi vojska in policija posvarili Castilla

Njegovi potezi in posledičnemu padcu vrednosti valute so sledili odstopi premierja in več ministrov. "Ostro obsojam ta državni samoudar," je dejal zunanji minister Cesar Landa in razpustitev kongresa označil za protiustavno.

Oglasili sta se tudi vojska in policija, ki sta Castilla posvarili pred kršenjem ustave. Generalni tožilec Daniel Soria je napovedal kazensko preiskavo proti Castillu.

Predsednik ustavnega sodišča Francisco Morales je ob tem menil, da je njegov državni udar obsojen na neuspeh, saj želi Peru živeti v demokraciji.

Tudi ZDA zavračajo kakršno koli protiustavno dejanja predsednika Castilla, s katerim bi kongresu preprečili izpolnjevanje njegovih dolžnosti, je sporočila ameriška veleposlanica v Peruju Lisa Kenna.

Castillo zapustil predsedniško palačo

Tamkajšnji mediji so poročali, da je Castillo z družino odšel iz predsedniške palače na sedež prefekture v Limi, kamor je zdaj namenjena posebna skupina protikorupcijske policije, da bi ga aretirala, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Novembra protesti proti Castillu

Osnovnošolski učitelj Pedro Castillo je julija lani presenetljivo zmagal na predsedniških volitvah v Peruju. Vladi levičarskega predsednika opozicija očita korupcijo, v povezavi s čimer poteka več preiskav. Od novembra v državi potekajo množični protesti, na katerih protestniki in opozicija zahtevajo odstop Castilla.

Redni spopadi med kongresom in predsedniki

V Peruju so tudi v preteklosti potekali spopadi med predsednikom in kongresom. Predsednik Martin Vizcarra je leta 2020 razpustil kongres, ki ga je pozneje odpoklical. Pred 30 leti si je nekdanji predsednik Alberto Fujimori, ki je trenutno v zaporu zaradi zlorab človekovih pravic in korupcije, prav tako prizadeval za razpustitev kongresa.