Uvedba zakonodaje za izredne razmere pomeni, da lahko gorivo zdaj po državi distribuirajo po cestah in z ladjami, pri čemer lahko delajo daljši ali fleksibilnejši delavnik, da bi zagotovili nemoteno oskrbo z energenti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot smo poročali, je bila družba Colonial Pipeline Company s sedežem v Georgii, ki upravlja največji cevovod v državi, prek katerega vsak dan pošiljajo 45 odstotkov vseh zalog bencina in drugih goriv za ameriško vzhodno obalo, skupno gre za 18 zveznih držav, žrtev izsiljevalskega kibernetskega napada. Napadalci zahtevajo plačilo odkupnine.

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je dejala, da je ponoven zagon 8850 kilometrov cevovoda med Teksasom in New Jerseyjem prioriteta Bidnove administracije. "Tesno sodelujemo s podjetjem, z državnimi in lokalnimi oblastmi, da bi zagotovili čimprejšnjo vrnitev potrebnih operacij in da ne bo prišlo do motene oskrbe." Ne ministrica ne podjetje niso potrdili, kdaj bi lahko cevovod znova deloval.

Sorodna novica Zaradi izsiljevalskega virusa zaprli največji cevovod v ZDA, ki dovaja gorivo za 50 milijonov ljudi

Strokovnjaki so napovedali, da se bodo cene nafte danes zvišale za dva do tri odstotke, posledice napada pa bodo lahko veliko obsežnejše, če bo zaprtje trajalo dalj časa.

Kot je poročal BBC, je na rafinerijah v Teksasu obtičalo veliko sodčkov nafte. "Če tega do torka ne uredijo, potem bodo v velikih težavah," je za BBC dejal neodvisni analitik za naftne trge Gaurav Sharma in ob tem dodal, da bosta v tem primeru najprej prizadeti Atlanta in Tennessee, potem pa bo učinek domin šel vse do New Yorka. Zaradi ponovnega zagona gospodarstva po mesecih znižane aktivnosti zaradi pandemije je povpraševanje po gorivu zdaj znova v porastu.

V podjetju Colonial niso potrdili, ali je za napadom res združba DarkSide. Foto: Reuters
V podjetju Colonial niso potrdili, ali je za napadom res združba DarkSide. Foto: Reuters

Za napadom naj bi bila združba DarkSide

V Colonialu niso potrdili, kdo je zahteval odkupnino in kakšno odkupnino so zahtevali. Več virov pa je, tako poročajo ameriški in drugi mediji, potrdilo, da je kibernetski napad izvedla kriminalna združba DarkSide, ki da se je v četrtek infiltrirala v spletno mrežo Coloniala in zajela skoraj 100 GB podatkov, potem pa del teh podatkov zaklenila. Če ne bodo prejeli plačila odkupnine, so zagrozili, da bodo del podatkov objavili.

DarkSide je aktiven od avgusta lani, kot trdijo, pa ne izvajajo kibernetskih napadov na bolnišnice in domove za starejše, izobraževalne ali vladne ustanove. Za zdaj v podjetju Colonial niso potrdili, da so plačali odkupnino ali da se pogajajo, na drugi strani tudi DarkSide na svoji spletni strani ni potrdil, da bi izvedel napad. Kot poroča Guardian, je to običajno znak, da se žrtev napada pogaja ali pa da je že plačala odkupnino.

Colonial ima sedež v zvezni državi Georgia. Foto: Reuters
Colonial ima sedež v zvezni državi Georgia. Foto: Reuters

Iz podjetja Colonial so sporočili, da si skupaj z oblastmi, strokovnjaki za kibernetsko varnost in ministrstvom za energijo prizadevajo za razrešitev nastale situacije. V nedeljo zvečer so potrdili, da štiri glavne linije cevovoda ostajajo zaprte, medtem ko so nekaj manjših povezovalnih linij med terminali in dostavnimi točkami znova usposobili.

"Takoj ko smo bili obveščeni o napadu, smo nekaj sistemov izvzeli iz delovanja, da bi tako omejili grožnjo. Napad je začasno prekinil vse operacije na cevovodih in vplival na naš IT-sistem, ki ga zdaj pospešeno obnavljamo," so sporočili iz podjetja.

Kibernetski napad je razkril, kako ranljiva je kritična industrijska infrastruktura. Med drugim cevovod z gorivom oskrbuje letališče v Atlanti, ki je največje vozlišče za potniški promet na svetu.