Poslopje ameriškega obrambnega ministrstva. Foto: Reuters
Poslopje ameriškega obrambnega ministrstva. Foto: Reuters

Poročilo ministrstva je zahteval kongres, potem ko je ameriška vojska poročala o številnih primerih predmetov, ki so se neobičajno premikali na nebu.

Ministrstvo je nato avgusta lani ustanovilo delovno skupino za neidentificirane zračne pojave, katere delo je bilo "zaznati, analizirati in katalogizirati" te dogodke, pa tudi "pridobiti vpogled" v "naravo in izvor" NLP-jev, poroča BBC.

V petek objavljeno poročilo je ugotovilo, da je bila večina od 144 primerov "neidentificiranih zračnih pojavov" zaznana v zadnjih dveh letih, potem ko je ameriška mornarica vzpostavila standardiziran mehanizem za njihovo poročanje.

V 143 primerih je bilo "premalo zadostnih informacij v naši bazi podatkov, da bi dogodkom pripisali določene razlage", piše v poročilu.

Poročilo sicer poudarja, da "ni jasnih znakov, da gre za kakršno koli nezemeljsko razlago" za zračna plovila, a tega tudi ne izključuje.

Razlag za pojave je lahko več. V nekaterih primerih bi lahko šlo za tehnologijo drugih držav, recimo Kitajske ali Rusije, v drugih bi lahko šlo za naravne pojave ali za tajne ameriške programe.

V primeru, ki so ga lahko pojasnili "z visoko stopnjo gotovosti", je šlo za "velik balon, ki se je praznil".

Omenjena delovna skupina, ki zdaj išče nove načine za zbiranje poročil in dodatnih informacij, že poziva k dodatnim sredstvom, ki naj bi omogočala dodatne raziskave.