Flynn je med drugim kot lobist prejel denar za delo v korist Turčije. Foto: Reuters
Flynn je med drugim kot lobist prejel denar za delo v korist Turčije. Foto: Reuters

Upokojeni general je bil prvi uradnik vlade predsednika Donalda Trumpa, ki je med preiskavo domnevnega ruskega vpletanja v ameriške volitve pod vodstvom posebnega tožilca Roberta Muellerja priznal krivdo in privolil v sodelovanje s tožilstvom. Flynn je priznal, da je januarja 2017 lagal agentom Zveznega preiskovalnega urada (FBI) glede njegovih pogovorov z nekdanjim ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom.

Flynn in Kisljak sta, še preden je Trump prisegel na položaj, razpravljala o odpravi ameriških sankcij proti Rusiji. Flynn je to priznal in Trump ga je odpustil s položaja z utemeljitvijo, da je Flynn lagal tudi podpredsedniku ZDA Miku Penceu glede stikov in pogovorov z ruskim veleposlanikom.

Priznanje je skušal Flynn pozneje umakniti, vendar ni šlo, njegovi odvetniki pa so se spravili na utemeljitev preiskave Flynna. Pravosodni minister Willam Barr je letos imenoval posebnega preiskovalca, da razišče, ali je bila uvedba preiskave Flynna upravičena, in ta preiskovalec je ugotovil, da ni bilo nobene pravne osnove za to.

V predlogu sodišču za odstop od pregona piše enako, in sicer da FBI ni imel legitimne podlage za začetek preiskave Flynna.

Tik pred opustitvijo pregona je s položaja odstopil eden izmed tožilcev proti Flynnu Brandon Van Grack, ki se očitno s tem ni strinjal.

Zvezni tožilci so bili več kot teden dni pod hudim pritiskom predsednika ZDA in televizije Fox News, potem ko je prišla na dan elektronska pošta med agenti FBI-ja, ki so preiskovali Flynna. V enem izmed sporočil je vprašanje med agenti, kaj želijo doseči z zaslišanjem Flynna: "Resnica/priznanje krivde, ali pa ga ujamemo na laži."

Trump je to označil za škandal, čeprav naj bi šlo za običajen način delovanja ameriških zveznih in drugih policistov.

Demokrati: Barr politizira sodstvo

Predsednica predstavniškega doma kongresa, demokratka Nancy Pelosi, je dejala, da Barrova politizacija pravosodja ne pozna meja. "Primer so zavrgli, ker ščitijo predsednika Trumpa," je dejala. Trump je Flynna na začetku leta 2017 razglašal za nedolžnega, ko ga je odpustil, je bil nekaj časa tiho, le občasno je izjavil, da je Flynn dober človek.

Po objavi elektronske pošte FBI-ja pa je Trump zatrdil, da je vedno vedel, da je Flynn nedolžen, da so se nanj spravili agenti v službi vlade predsednika Baracka Obame, da je bila preiskava generala izdaja in da zahteva visoko ceno.

Nekdanji namestnik direktorja FBI-ja Andrew McCabe, ki je redna tarča Trumpa na Twitterju, pojasnjuje, da je FBI moral preiskati Flynna, da ugotovi, zakaj se je sploh pogovarjal z ruskim veleposlanikom. "Ko se je zlagal, smo bili še bolj zaskrbljeni glede njegovih povezav z rusko vlado," je dejal McCabe.

Flynn je sicer kot lobist prejel plačilo več kot pol milijona dolarjev od podjetja Inovo v lasti turško-ameriškega poslovneža, povezanega s predstavniki turške oblasti, za delo v korist turške vlade, poroča New York Times.