Manuel Merino bo Peru vodil do konca julija 2021. Foto: Reuters
Manuel Merino bo Peru vodil do konca julija 2021. Foto: Reuters

Odstavitev Vizcarre je v ponedeljek izglasoval parlament. Nad nekdanjim predsednikom namreč visijo obtožbe prejemanja podkupnine od gradbenega podjetja, ko je bil še guverner pokrajine Moquegua. Vizcarra vse očitke zanika in je dejal, da s položaja odhaja z dvignjeno glavo. V torek je nato postavil pod vprašaj zakonitost in legitimnost svoje odstavitve, saj ustavno sodišče še ni sprejelo odločitve, legitimnost pa da je v rokah ljudi.

V Peruju odmeva odstavitev predsednika države

Nasprotovanje postopku so v torek na ulicah Lime izrazile tudi skupine protestnikov, proti katerim so policisti uporabili solzivec. Glede na navedbe policije in lokalnih medijev je bilo prijetih okoli 30 ljudi, več naj bi bilo tudi ranjenih. Spopadi so izbruhnili tudi v mestih Arequipa in Cusco.

Merino bo spoštoval volilno časovnico

Merino bo mesto predsednika zasedal v preostanku Vizcarrovega mandata, kar je do konca julija prihodnjega leta, in je že obljubil, da bo spoštoval volilno časovnico. V Peruju so naslednje splošne in predsedniške volitve predvidene aprila 2021.

Vizcarra je sicer prvi poskus odstavitve sredi septembra prestal. Po mesecih notranjih bojev med predsednikom in njegovimi nasprotniki v parlamentu je zdaj Merino v svojem prvem nagovoru kot predsednik pozval k narodni enotnosti. Mesto predsednika je sicer zasedel, ker nekdanja podpredsednica Mercedes Araoz, ki je pred letom dni odstopila zaradi ločene politične krize, ni dobila naslednika.