Dogajanje so spremljali protestniki. : Reuters
Dogajanje so spremljali protestniki. : Reuters

"V dveh letih in osmih mesecih v vladi ste bili moja največja opora in moč," je po odločitvi parlamenta prebivalce Peruja na Twitterju nagovoril Vizcarra in dodal: "Skupaj smo zgradili to pot kljub težavam. Odhajam s čisto vestjo, z visoko dvignjeno glavo in opravljeno dolžnostjo."

Na tisoče protestnikov podpira predsednika

Za odstavitev perujskega predsednika je sicer glasovalo 105 poslancev tamkajšnjega parlamenta, 19 jih je bilo proti, štirje pa so se glasovanja vzdržali. Dogajanje je spremljalo na tisoče protestnikov, ki so se zbrali na ulicah perujske prestolnice in so odločitvi parlamenta nasprotovali, saj je nekdanji predsednik med ljudmi zelo priljubljen, poroča Independent. Nekateri politiki, ki niso v parlamentu, so sporočili, da bo po njihovem mnenju vsak novi predsednik Peruja nelegitimen.

Položaj predsednika države bo po pričakovanjih za nekaj mesecev začasno prevzel predsednik kongresa Manuel Merino, ki je po navajanju Deutche Welle zagotovil, da bodo volitve za novega predsednika potekale do 11. aprila prihodnje leto, kot je načrtovano.

Visoke podkupnine gradbenega podjetja

Vizcarra je obtožen, da je od gradbenega podjetja prejel 2,3 milijona solov (tj. 540.000 evrov) podkupnin, ko je med letoma 2011 in 2014 delal kot guverner pokrajine Moquegua.

Vizcarra je obtožbe ves čas zanikal, kar je ponovil tudi pred glasovanjem v parlamentu, ob tem pa opoziciji očital, da poskuša destabilizirati državo.

Kot navaja Independent, trenutno potekajo preiskave o domnevnih predsednikovih kršitvah, njegovi podporniki pa dvomijo, da so obtožbe utemeljene.

Motivacijski tečaji za 40.000 evrov

Zadnji poskus odstavitve Martina Vizcarra pred dvema mesecema sicer ni uspel. Foto: Reuters
Zadnji poskus odstavitve Martina Vizcarra pred dvema mesecema sicer ni uspel. Foto: Reuters

57-letnik je prvi poskus odstavitve sredi septembra prestal. Tedaj mu je parlament očital, da je poskušal ovirati preiskavo o vladni pogodbi z manj znanim perujskim pevcem, ki naj bi izvajal motivacijske tečaje za zaposlene na ministrstvu za kulturo, čeprav za to ni bil usposobljen. Pogodba s pevcem je bila vredna okrog 40.000 evrov.

Vizcarra, ki ni član nobene politične stranke, je položaj prevzel leta 2018, zatem ko je njegov predhodnik Pedro Pablo Kuczynski odstopil zaradi obtožb o korupciji.