Jim Jordan. Foto: Reuters
Jim Jordan. Foto: Reuters

Jordan je vztrajnejši in danes se bo za predsedniški položaj potegoval v drugem krogu.

Za izvolitev predsednika predstavniškega doma mora kandidat zbrati najmanj 217 glasov, kar pomeni, da bi morali republikanci strogo spoštovati strankarsko disciplino. Tako pa se jih je nekaj uprlo agresivni kampanji in celo grožnjam kolegov, in včeraj je več glasov od Jima Jordana – zbral jih je 200 – dobil vodja opozicije, demokrat Hakeem Jeffries z 212 glasovi.

"Zdaj so na čelu republikanci, to priznavamo in spoštujemo. A republikanci v tem trenutku niso sposobni delovati samostojno. In tako preostaneta le dve poti: ali boste še zmeraj upogibali koleno pred najbolj skrajnimi člani poslanske skupine, ki jih ne zanima vodenje, ali pa s ciljem delati v dobro ameriškega ljudstva sodelovati z demokrati," je dejal Jeffries.

"Napredujemo in dober občutek imam. Vztrajali bomo. Pogovori s kolegi so potekali odlično, in odkrito povedano, nihče v naši poslanski skupini si ne želi nikakršne koalicije z demokrati. Zato si bomo prizadevali naprej, vse do uspešnega glasovanja," pa je dejal Jordan.

Prvič se je zgodilo, da je predstavniški dom brez vodje zaradi izglasovane nezaupnice. In povrh vsega v mednarodnopolitično kočljivem položaju. Kongres ima pomembne pristojnosti med drugim tudi na področju zunanje politike in proračuna. V času, ko se je po ukrajinski odprla še bližnjevzhodna fronta – in ZDA aktivno, s pomočjo posegajo v obe – je gladko sodelovanje med Belo hišo in Kapitolskim gričem nujno. Opravilna sposobnost kongresa pa toliko pomembnejša.