Protestniki so med drugim jezni tudi zato, ker se država ni epidemije, v bolnišnicah že primanjkuje prostora za nove okužene. Foto: EPA
Protestniki so med drugim jezni tudi zato, ker se država ni epidemije, v bolnišnicah že primanjkuje prostora za nove okužene. Foto: EPA

"Imate pravico protestirati v skladu z zakonodajo. Ampak ne moremo dovoliti vandalizma nad javno ali zasebno lastnino," se je na dogodke odzval gvatemalski predsednik Alejandro Giammattei Falla in napovedal, da bodo proti protestnikom pravno ukrepali.

Več sto nezadovoljnih protestnikov je v soboto zanetilo zgradbo kongresa, pri čemer je zgorel del zgradbe. Policija je aretirala 20 ljudi.

Protesti so izbruhnili tudi v starem mestnem jedru prestolnice Ciudad de Guatemala, pred staro stavbo kongresa, vendar so ti minili mirno.

Poziv k odstopu predsednika

Protesti so v tej obubožani srednjeameriški državi izbruhnili, ko je kongres sprejel novi proračun. Prebivalci so z Giammatteijevo konservativno administracijo nezadovoljni zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za boj proti covidu-19, po drugi strani pa bo država ogromno sredstev namenila za infrastrukturne projekte, s katerimi bodo služila predvsem velika podjetja. Kar tretjino proračuna namerava vlada financirati z zadolževanjem.

Giammatteiju se je zaradi spornih finančnih načrtov odrekel celo njegov lastni podpredsednik Guillermo Castillo in ga v petek pozval k skupnemu odstopu – "v dobro države", kot je zapisal na Twitterju.

64-letni Giammattei, sicer zdravnik, se je januarja na položaj predsednika Gvatemale povzpel z obljubami, da bo počistil korupcijo in se boril proti organiziranemu kriminalu. A njegovo vladavino je zaznamovala pandemija covida-19, ki je razgalila velike pomanjkljivosti v bolnišnicah. Giammattei pa se je sporekel tudi s podpredsednikom, s katerim se pogosto nista strinjala, kako premagovati krizo, povezano s koronavirusom, še poroča AFP.

Glede na uradne podatke so v državi potrdili več kot 118.000 okužb z novim koronavirusom in 4074 smrti zaradi covida-19.