Ljudje bežijo iz Hondurasa zaradi revščine in nasilja. ZDA jih ne želijo sprejeti, težavno pa je že priti do meje s to državo. Foto: Reuters
Ljudje bežijo iz Hondurasa zaradi revščine in nasilja. ZDA jih ne želijo sprejeti, težavno pa je že priti do meje s to državo. Foto: Reuters

Eden od prebežnikov, ki potuje z ženo in hčerko, je dejal, da želi najti delo. "To je težka pot, a vsako žrtvovanje prinese nagrado," je dejal.

Gre za prvo večjo skupino prebežnikov, t. i. karavano, na poti proti Mehiki in nato ZDA, odkar je Gvatemala pred dvema tednoma spet odprla svoje meje, ki jih je zaprla zaradi širjenja novega koronavirusa, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Al Džazira medtem navaja gvatemalske oblasti, ki poročajo, da je mejo brez ustreznih dokumentov prečkalo več kot 1000 ljudi.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Gvatemalske oblasti so nameravale registrirati vse prebežnike po prečkanju meje, in tistim, ki bi bili na to pripravljeni, ponuditi pomoč pri vrnitvi. A prebežniki se po vstopu v državo niso registrirali, oblasti pa jih niso poskušale ustaviti.

ZDA, ki prebežnikov iz Srednje Amerike ne želi sprejemati, medtem svari, da je pot proti severu težja kot v preteklosti zaradi pandemije covida-19.

Gvatemala zdaj ob veljavnih dokumentih za dovoljenje za vstop v državo zahteva negativen test na novi koronavirus. Možnosti, da večja skupina prebežnikov doseže ZDA, so bile že prej majhne, v zadnjem letu pa so se še zmanjšale. Zaradi pritiskov ZDA je namreč Mehika nad karavane napotila nacionalno gardo in več pripadnikov služb, ki se ukvarjajo z omejevanjem priseljevanja.

Večina prebežnikov potuje v manjših skupinah

Prebežniki iz obubožanih srednjeameriških držav v zadnjih letih proti severu potujejo v večjih skupinah zaradi varnosti. T. i. karavane zaradi velikosti sicer privabljajo pozornost, a predstavljajo le majhen delež dnevnih migracij v manjših skupinah, ki se odvijajo neopaženo.

Medtem ko je pot prebežnikov vse težja, pa so se dejavniki, ki jih na pot silijo, še okrepili. Zaradi upada gospodarstva je na voljo še manj delovnih mest, ljudje imajo vse več težav zagotoviti si hrano, številni prebežniki pa navajajo visoko stopnjo kriminala in nasilja v svojih državah.