Rupert Murdoch. Foto: Reuters
Rupert Murdoch. Foto: Reuters

"Vse svoje poklicno življenje sem se dnevno ukvarjal z novicami in idejami in to se ne bo spremenilo. Vendar je prišel čas, da prevzamem drugačne vloge," je Murdoch obvestil zaposlene. "Naša podjetja so v dobrem stanju, tako kot jaz," je dodal oče šestih otrok.

Položaj direktorja obeh korporacij bo prevzel njegov najstarejši sin, 52-letni Lachlan Keith Murdoch. Ruperta Murdocha, ki ima skorajda večinske deleže v obeh korporacijah, bodo imenovali za zaslužnega predsednika obeh združb.

Revija Forbes premoženje Murdocha ocenjuje na 17,4 milijarde dolarjev, s čimer se uvršča med sto najbogatejših ljudi na svetu.

V 70 letih je ustvaril ogromen medijski imperij tako v rodni Avstraliji kot v Združenem kraljestvu in ZDA. Časopise je začel kupovati že v 50. letih, med drugim avstralska Sunday Times in The Daily Mirror.

V 60. letih je kupil britanski tabloid The Sun in se uveljavil kot neke vrste oče rumenega tiska, saj je v svojih časopisih povečal poročanje o škandalih in uvedel pisanje privlačnih naslovov.

Leta 1985 je postal eden najpomembnejših direktorjev v Hollywoodu, ko je kupil filmsko hišo Twentieth Century Fox, poroča CNN.

Leta 1996 je zagnal televizijo Fox News, ki je bila s pretežno republikanskimi nazori mišljena kot protiutež televiziji CNN in je pozneje postala najbolj priljubljena televizijska postaja v ZDA.

Murdoch se bo upokojil