Skica decembrskega zaslišanja Butine. Foto: AP
Skica decembrskega zaslišanja Butine. Foto: AP

30-letna Butina se je poskušala v ameriško Nacionalno strelsko zvezo (NRA), največji orožarski lobi v ZDA, vplesti z namero, da bi ameriške politike obrnila v korist Rusiji, razsodbo povzema BBC.

Nekdanja študentka Ameriške univerze v Washingtonu se je sprva izrekala za nedolžno, nato pa je decembra priznala, da je po naročilu nekdanjega vodje ruske centralne banke in poslanca Aleksandra Toršina, povezanega s predsednikom Vladimirjem Putinom, skušala vzpostaviti neuradne kanale vpliva znotraj republikanske stranke prek orožarskega lobija NRA.

Tožilstvo je priznalo, da Butina ni agentka v tradicionalnem pomenu besede, vendar trdi, da so njena dejanja ogrozila državno varnost, poroča CNN. Zvezni tožilec Erik Kenerson je Butino opisal kot agentko tuje vlade z "nedvomno resnimi" nameni, vendar njenih dejavnosti ni imenoval vohunjenje.

Butina med govorom na shodu zagovornikov legalizacije posedovanja orožja v Moskvi leta 2013. Foto: AP
Butina med govorom na shodu zagovornikov legalizacije posedovanja orožja v Moskvi leta 2013. Foto: AP

Butina se je na sojenju znova opravičila za dejanja: "Moji starši so za aretacijo izvedeli v jutranjih poročilih v njihovi podeželski hiši v Sibiriji. Trpijo zaradi vsega tega. Uničila sem tudi svoje življenje. V ZDA sem prišla brez ukazov, temveč z upanjem, zdaj pa mi je ostalo le kesanje." Dodala je, da je želela "izboljšati odnose med državama in zgraditi mostove med domovino in vzljubljeno državo," pri čemer ni želela škoditi ameriškemu ljudstvu.

Sodnica Tanya Chutkan je končala, da so dejanja Butine ogrozila ameriško državno varnosti: "Ne gre le za preprost nesporazum preveč zagnane tuje študentke."

Obljubila sodelovanje s preiskovalci

Kot del dogovora o priznanju krivde je Butina privolila v sodelovanje s preiskovalci. Sodnica je na sojenju spomnila, da je Butina zagotovila "znatno pomoč" organom pregona. Viri blizu preiskave so za CNN dejali, da naj bi šlo predvsem za informacije o njenem partnerju, republikanskem političnem operativcu Paulu Ericksenu, ki je bil februarja v Južni Dakoti obtožen goljufije in pranja denarja.

Zaprli so jo že julija lani in čas, ki ga je preživela v zaporu, se ji bo štel v izrečeno kazen, nakar jo bodo izgnali v Rusijo.

Rusija: Obsodba zaradi ruskega državljanstva

Rusko zunanje ministrstvo je obsodbo Butine označilo za politično motivirano. "Naša državljanka je bila obsojena samo zato, ker ima rusko državljanstvo," je v izjavi sporočilo ministrstvo.

Gre za prvo Rusinjo, obsojeno za kazniva dejanja, povezana z volitvami leta 2016, vendar so njeni poskusi infiltracije v konservativne kroge očitno ločeni od obtožb ruskega sodelovanja v Trumpovi predsedniški kampanji, ocenjuje CNN.