Sanders je kampanjo sprožil v Brooklynu. Foto: Reuters
Sanders je kampanjo sprožil v Brooklynu. Foto: Reuters

77-letni senator se je leta 2016 že potegoval za predsedniško nominacijo demokratske stranke, a ga je premagala Hillary Clinton, ki pa je potem izgubila na volitvah proti Trumpu. Tokrat v boju za strankarsko nominacijo sodeluje že več kot 12 demokratov, še nekaj vidnih naj bi se jih vključilo, a Sanders lahko računa na prepoznavnost in srčno podporo svojih privržencev.

V govoru v Brooklynu v New Yorku, kjer je bil rojen, je pred 13.000 zbranimi po poročanju BBC-a obljubil predsednikovanje, ki bi "ljudi povezovalo". Napadel je pohlep in "razred milijarderjev". Obljubil je tudi, da bo sprožil "politično revolucijo".

Kot je dejal, bi kot predsednik zagotovil, da bodo imeli vsi Američani delo. Minimalno urno postavko bi več kot podvojil s 7,25 dolarja na 15 dolarjev, kar sicer zagovarja že leta.
Obljubil je tudi "obsežno" reformo na področju priseljevanja. Tako bi sto tisoče priseljencem brez ustreznih dokumentov v ZDA dovolili, da ostanejo v državi.

Zagovarja tudi brezplačno izobraževanje na univerzah in kolidžih, obljublja pa tudi zdravstveno reformo, ki bi vsem omogočila zdravstveno zavarovanje.

Obljublja pravičnost na več področjih

Boril se bo za "gospodarsko pravičnost, družbeno pravičnost, rasno pravičnost in okoljsko pravičnost", je napovedal.

Eden izmed izzivov, s katerimi se bo soočal, je premik demokratske stranke nekoliko v levo od zadnjih volitev, zaradi česar njegovo politično sporočilo ne izstopa več toliko kot včasih.

Pred prejšnjimi volitvami je imel Sanders težave pri pridobivanju glasov temnopoltih Američanov in pripadnikov drugih manjšin. V vmesnem času je gradil tesnejše vezi s temnopolto skupnostjo v državi.