Talibani so v Afganistanu znova prevzeli oblast skoraj nemudoma. Foto: Reuters
Talibani so v Afganistanu znova prevzeli oblast skoraj nemudoma. Foto: Reuters

Poročilo je kritično tudi do državnega sekretarja Antonyja Blinkna, čeprav ga poimensko ne izpostavlja. Med drugim okrcajo notranje ministrstvo, ker ni razširilo svoje krizne delovne skupine, ko so talibani avgusta 2021 naglo napredovali proti Kabulu, in odsotnost višjega diplomata, ki bi nadziral krizni odziv in s tem izboljšal koordinacijo.

Umik ameriških sil iz Afganistana je na tisoče Afganistancev, ki so sodelovali z ameriškimi oblastmi, prepustil maščevanju talibanov, ki so z neznosno lahkoto znova zasedli državo tako rekoč takoj po umiku ZDA. Posnetki obupanih Afganistancev, kako se oklepajo letal, ki so zapuščala kaotično državo, so pretresli ves svet in okrepili kritike na račun ZDA.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

State Department je danes objavil 24 strani 85-stranskega poročila (preostanek ostaja strogo zaupen) o tem, kako so ZDA ravnale ob evakuaciji po umiku ameriških sil iz Afganistana po 20 letih. V poročilu so pohvalili prizadevanja osebja ameriškega veleposlaništva v Kabulu, ki je delalo v izjemno težkih okoliščinah, vključno s pandemijo covida in zmanjšanim številom varnostnega osebja.

Bela hiša ne prevzema nobene odgovornosti

Ločeno poročilo o postopanju avgusta 2021 je že aprila objavila Bela hiša, ki pa ne prevzema odgovornosti za napake. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je tako branila postopanje Joeja Bidna v tistem času. “Predsednik je moral sprejeti odločitev," je dejala novinarjem. ZDA so "zmetale na milijarde dolarjev v vojno, ki ji ni bilo videti konca", Biden pa “si je želel narediti konec temu".

Trumpov predstavnik Steven Cheung pa je bil v odgovoru na poročilo kratek in jedrnat: “Samo ena oseba je odgovorna za katastrofalen umik iz Afganistana – Joe Biden.”

Poročilo Bele hiše je za kaotičen ameriški umik in evakuacijo okrivilo pomanjkanje načrtovanja in Trumpovo zmanjšanje števila pripadnikov ameriških sil na terenu.

Zadnji ameriški vojaki zapuščajo Kabul. Foto: Reuters
Zadnji ameriški vojaki zapuščajo Kabul. Foto: Reuters

Poročilo krca oba predsednika

Okoli 125.000 ljudi, vključno s skoraj 6000 Američani, je bilo evakuiranih iz Kabula, preden so državo 30. avgusta 2021 zapustili zadnji ameriški vojaki, ko so talibani že zasedli Kabul.

“Odločitve tako predsednika Trumpa kot predsednika Bidna, da končata ameriško vojaško misijo v Afganistanu, so imele resne posledice za uspešno delovanje in ohranitev afganistanske vlade in njene varnosti,” navaja poročilo. "Med obema administracijama ni bilo dovolj resnega razmisleka o najslabših mogočih scenarijih in kako naglo bi ti lahko sledili."

Donald Trump ob obisku sil v Afganistanu leta 2019. Foto: Reuters
Donald Trump ob obisku sil v Afganistanu leta 2019. Foto: Reuters

Predstavnik Bele hiše oporeka takim ugotovitvam in kritike usmerja na izsledke poročila Bele hiše, da je bilo nešteto sestankov in vaj, prek katerih so preučevali scenarije za evakuacijo in "najslabše mogoče primere" umika.

Poročilo State Departmenta se s tem ne strinja in navaja, da so bili načrti za evakuacijo okrnjeni, ker ni bilo jasno, kateri od visokih uradnikov točno vodi te postopke. Hkrati administracija tudi ni "sprejela jasnih odločitev, ko je šlo za življenja ogroženih Afganistancev", kako jih vključiti v samo evakuacijo, navaja poročilo.

"Priprave in načrtovanje je zavrla pasivnost Bidnove administracije, ko je šlo za sprejemanje ukrepov, kar bi lahko vladi v Kabulu dalo znak, da je Washington izgubil interes zanje in s tem pripomogel k njenemu padcu," ugotavlja poročilo.