Konec tedna je po Kanadi divjalo nekaj sto požarov. Foto: Reuters
Konec tedna je po Kanadi divjalo nekaj sto požarov. Foto: Reuters

"Facebook postavlja dobičke podjetij pred varnost ljudi," je dejal Trudeau na novinarski konferenci v pokrajini Otok princa Edvarda na vzhodu države ob atlantski obali. Po njegovih besedah so dejanja podjetja "nepredstavljiva".

Trudeaujeve izjave so zadnje v nizu napadov vlade na Meto, ki je ta mesec začela onemogočati novice na Facebooku in Instagramu za vse uporabnike v Kanadi, potem ko je začela veljati nova zakonodaja, ki od spletnih velikanov zahteva, da plačujejo za objave člankov z novicami.

Vladni ministri so onemogočanje novic opisali kot nepremišljeno in neodgovorno. Nekateri ljudje, ki so bežali pred gozdnimi požari, so domačim medijem potožili, da jim preprečevanje objav onemogoča posredovanje pomembnih podatkov o požarih.

"Čas je, da pričakujemo več od korporacij, kot je Facebook, ki služijo milijarde dolarjev s Kanadčani," je dejal Trudeau.

Facebook aktiviral varnostno preverjanje

Tiskovni predstavnik Mete je sporočil, da lahko Kanadčani na platformi še vedno dostopajo do informacij uradnih vladnih agencij, služb za nujno pomoč in nevladnih organizacij. Prav tako je Facebook aktiviral funkcijo "varnostno preverjanje", ki uporabnikom omogoča širjenje sporočil, da so varni po naravni katastrofi ali krizi.

Meta je že nekaj časa poudarjala, da je novi zakon nevzdržen za njeno poslovanje, ker postavlja ceno povezavam, ki jih delijo uporabniki, medtem ko se je onemogočanje objav z novicami začelo še pred uveljavitvijo zakona o spletnih novicah do konca tega leta.

Zaradi obsežnih gozdnih požarov, ki divjajo predvsem v pokrajinah Britanska Kolumbija in Severozahodna ozemlja, so v preteklih dneh kanadske oblasti evakuirale že na tisoče ljudi. Na udaru gozdnih požarov je to poletje skoraj celotna Kanada, uničenih pa je bilo več kot deset milijonov hektarjev površin.