Foto: EPA
Foto: EPA

V Kanadi sicer velja desetdnevna odredba proti protestnikom, ki med drugim prepoveduje trobljenje tovornjakarjem. A protestniki so se kljub zagroženi kazni v ponedeljek znova odpravili na ulice Ottawe.

Policija se boji morebitnih izgredov, saj naj bi bili med protestniki vandali. Župan Ottawe Jim Watson je zato v soboto razglasil izredne razmere, vlado pa zaprosil, naj okrepi policijske enote s 1800 novimi pripadniki ter mediatorjem, ki bi se pogovoril s protestniki.

"Želim biti zelo jasen – ne bojimo se tistih, ki zmerjajo, zlorabljajo zaposlene v manjših podjetjih in kradejo hrano brezdomcem (…). Ne bomo popustili tistim, ki nosijo rasistične zastave, ne bomo se umaknili tistim, ki netijo nasilje in sramotijo spomin na naše veterane," je dejal kanadski premier Justin Trudeau.

Na Twitterju je še zapisal, da imajo Kanadčani pravico protestirati in se ne strinjati z vlado. "Vedno bomo branili to pravico. A naj bom jasen: nimajo pravice blokirati našega gospodarstva, naše demokracije in življenja sodržavljanov. To se mora ustaviti."

Protestni konvoj okoli 500 tovornjakarjev že 12. dan nasprotuje vladni uredbi, da morajo biti pri prestopu državne meje obvezno cepljeni proti covidu-19.

Protestni konvoji tudi na Novi Zelandiji

Protest po vzoru kanadskega pa je vzniknil tudi v bližini novozelandskega parlamenta v Wellingtonu.

Na ulicah, ki obkrožajo stavbo novozelandskega parlamenta z vzdevkom čebelnjak, se je ustavilo več sto vozil, ki so bila oblepljena s sporočili, kot sta Vrnite nam našo svobodo in Prisila ni privolitev. Še več sto drugih vozil je vozilo po središču mesta in hupalo. Okoli tisoč protestnikov se je zbralo na protestnem shodu.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je protestnikom sporočila, da ne bo razpravljala z njimi. Poudarila je, da večina Novozelandcev podpira načrte vlade za cepljenje proti covidu-19. "96 odstotkov Novozelandcev se je cepilo, kar nam je omogočilo, da zdaj zaradi dodatne zaščite živimo z manj omejitvami," je dejala za novozelandski radio.

Na Novi Zelandiji je cepljenje proti covidu-19 obvezno za zaposlene v določenih panogah, kot so zdravstvo, pravosodje, izobraževanje in obramba. Uvedli so tudi potrdila o cepljenju, ki jih je treba pokazati ob vstopu v restavracije in na športne ter verske dogodke. Potrdila niso obvezna za javni prevoz, supermarkete, šole in dostop do zdravstvenih storitev.

Kanadske oblasti ne popuščajo tovornjakarjem