Trudeau je h generalni guvernerki prišel v spremstvu družine – žene Sophie in otrok Elle-Grace, Xavierja in Hadriena. Foto: Reuters
Trudeau je h generalni guvernerki prišel v spremstvu družine – žene Sophie in otrok Elle-Grace, Xavierja in Hadriena. Foto: Reuters

49-letni Trudeau je volitve napovedal po srečanju z generalno guvernerko Mary Simon, ki je predstavnica vodje države, britanske kraljice Elizabete II.. Prosil jo je za razpustitev parlamenta, s čimer mu je ustregla.

Njegovi liberalci imajo od volitev leta 2019 v 338-članskem parlamentu le 157 sedežev, kar pomeni, da mora njihova manjšinska vlada za sprejem zakonov iskati zavezništva z drugimi strankami. Redne volitve bi morale potekati šele čez dve leti.

Trudeau je ob napovedi volitev nagovoril volivce. Dejal je, da potrebuje nov mandat, s katerim bi volivci potrdili, da je njegov načrt za okrevanje po pandemiji covida-19 pravilen. Ob tem se zanaša na visoko stopnjo precepljenosti, saj je 64 odstotkov državljanov cepljenih z obema odmerkoma, in gospodarsko okrevanje po pandemiji. "Odločitve, ki jih vlada zdaj sprejema, bodo vplivale na prihodnost vaših otrok in vnukov. Kdo si torej ne želi v teh ključnih trenutkih izraziti svojega mnenja?" jih je vprašal.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo liberalci najverjetneje zmagali še na tretjih zaporednih volitvah, večino pa bodo težko dosegli. Trenutno jim napovedujejo 35 odstotkov glasov. Sledijo konservativci s 30 odstotki in Novi demokrati z 19 odstotki.