Joe Biden in Donald Trump. Foto: Reuters
Joe Biden in Donald Trump. Foto: Reuters

Biden se je v ta namen s svojimi svetovalci zaprl v predsedniško letovišče Camp David in se pripravljal na simulacijah razprav, medtem ko je Trump preživel soboto na predvolilnih shodih, na katerih je v živo brusil svojo napadalno taktiko, poroča BBC.

Soočenje, ki ga bo v četrtek gostil CNN, bo tretje, a prvo v sklopu volitev 2024, na katerem se bosta 81-letni demokrat in 78-letni republikanec pomerila v živo. Uradna kandidata svojih strank sta bila že leta 2020, takrat pa sta se srečala dvakrat.

Sorodna novica Prekletstvo kandidatov tretjih strank na ameriških volitvah – je lahko letos drugače?

Biden se pripravlja z Ronom Klainom, svojim nekdanjim vodjo kabineta, ki mu je pomagal tudi pri pripravah na marčevski govor o stanju v državi. V insceniranih soočenjih z Bidnom vlogo Trumpa igra Bob Bauer, nekdanji svetovalec Bele hiše pod predsednikom Barackom Obamo.

Iz Bidnove ekipe so sporočili, da namerava predsednik za soočenje gostiti na stotine zabav in dogodkov v ključnih zveznih državah, na katerih bodo lahko gostje spremljali dogodek na velikih zaslonih.

Poleg 1600 dogodkov bo Bidnov tabor okrepil televizijsko in spletno oglaševalsko kampanjo, pri čemer se bodo osredotočili na skupine, ključne za Bidnovo vnovično izvolitev, vključno s pripadniki LGBT-skupnosti in študenti, katerih podporo predsednik pospešeno izgublja, tudi zaradi ameriške politike glede Izraela in Gaze.

Biden namerava napasti Trumpov značaj

Kar zadeva samo soočenje, je predsednik Bidnove kampanje Mitch Landrieu v nedeljo namignil, da bo ena od strategij napasti pravne težave in značaj republikanskega tekmeca.

"Resnično ni pomembno, kako se Donald Trump prikaže, če pride ves poblaznel in brez zavor, kot je večino časa, ali pa samo sedi in molči,” je povedal Landrieu za NBC. "Ljudje bodo vedeli, da je obsojeni zločinec."

Trump je bil namreč konec maja spoznan za krivega v vseh 34 točkah obtožnice ponarejanja poslovnih dokumentov, proti njemu pa tečejo še trije kazenski postopki.

Trump in Biden sta se pred volitvami leta 2020 na soočenjih pomerila dvakrat. Foto: Reuters
Trump in Biden sta se pred volitvami leta 2020 na soočenjih pomerila dvakrat. Foto: Reuters

Medtem se je Trump odločil, da se namesto klasičnih priprav na soočenje raje v zadnjih tednih sreča z vrsto senatorjev in svetovalcev na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi, s katerimi je predelal ključne točke, ki bi jih rad poudaril na četrtkovi debati.

"Razmišlja o tem, kako prevesti te res pomembne teme v sporočilo, ki bi delovalo," je v pogovoru za Fox News povedal republikanski senator JD Vance, ki je eden tistih, ki se je v teh dneh srečal s Trumpom, omenjajo pa ga tudi kot enega najresnejših kandidatov za Trumpovega podpredsednika.

Po poročanju časnika The Hill se Trump z zaupniki pogovarja tudi o tem, kako nasloviti pereče teme, kot je bil nasilni vdor njegovih podpornikov v stavbo kongresa 6. januarja 2021.

Sorodna novica Robert F. Kennedy mlajši – "teoretik zarot" postaja trn v peti demokratom in Bidnu

Trump bo podpredsedniškega kandidata razkril julija

V soboto je imel nekdanji predsednik zborovanje v Philadelphii, kjer je izstrelil kar nekaj puščic proti Bidnu in se rogal njegovim pripravam v Camp Davidu. Na neki točki je množico pobaral, ali naj do svojega tekmeca na soočenju pristopi "ostro in grobo" ali naj bo "prijazen in miren".

Prav tako je v soboto Trump dejal, da se je odločil, kdo bo njegov podpredsedniški kandidat, ni pa razkril imena. Dejal je, da bo izbrana oseba "najverjetneje" prisotna na srečanju 27. junija v Atlanti. Kot je zatrdil za NBC, nihče ne ve, za koga se je odločil, bo pa to ime razkril julija na republikanski konvenciji.

Poleg Vancea, 39-letnega senatorja iz Ohia in avtorja uspešne knjige spominov Hillbilly Elegy, se med kandidati omenja še senator s Floride Marco Rubio in guverner Severne Dakote Doug Burgum.

Na soočenju pa ne bo Roberta F. Kennedyja mlajšega, ki kandidira kot neodvisni kandidat. Sin umorjenega senatorja in predsedniškega kandidata Roberta F. Kennedyja bi moral po pravilih CNN-a v najmanj štirih nacionalnih anketah dosegati najmanj 15-odstotno podporo, kar pa mu ni uspelo. Mnogi so zato spet izrazili kritike do ameriškega sistema in tako opevane ameriške demokracije.

Javnomnenjske raziskave kažejo na zelo tesno tekmo, je pa po zadnjih anketah rahlo spredaj Trump.