Foto: EPA
Foto: EPA

Svetovalci, blizu Trumpu, že mesece potrjujejo, da nekdanji predsednik ZDA razmišlja o kandidaturi za volitve leta 2024. Tudi sam je večkrat namignil na to, odkar je januarja letos neslavno zapustil Belo hišo.

"Vsi znaki kažejo, da je vse bolj zainteresiran," je dejal Gergen, politični komentator televizije CNN in nekdanji direktor komunikacij v Beli hiši. "Njegov interes se še okrepi, kadar vidi, da je Biden v težavah in se na predsedniškem položaju lovi."

Eden takih trenutkov je bil, ko je bil Biden deležen napada javnosti zaradi svoje odločitve, da umakne vse ameriške sile iz Afganistana, kar je omogočilo talibanom, da so praktično nemudoma prevzeli oblast nad državo. "Trump se je nad tem res naslajal in komaj so ga odvrnili, da ni že kar takrat napovedal kandidature," pravi Gergen.

Ustavi ga lahko "samo nekaj dramatičnega"

Leta 2024 bo Biden star 81 let, Trump pa 78. Foto: AP
Leta 2024 bo Biden star 81 let, Trump pa 78. Foto: AP

Trije viri z neposrednim poznavanjem Trumpovih načrtov so tudi za Washington Post povedali, da je bil nekdanji republikanski predsednik zelo blizu tega, da bi svojo kandidaturo napovedal avgusta, na vrhuncu kaosa v Afganistanu.

A njegovi svetovalci so ga od tega odvrnili, saj so se zbali, da bi njegova napoved negativno vplivala na republikanske težnje po osvojitvi večine v kongresu na vmesnih volitvah prihodnje leto.

"Bidnovo izgubljanje podpore, ki je že skoraj pod 40 odstotki, še vedno slaba gospodarska slika in pandemija, ki je še kar ni konca ... Vse to dela Trumpa zelo zelo lačnega," je nadaljeval Gergen. "Mislim, da bo potrebno nekaj res nepričakovanega ali kako dramatično poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja ali zaporna kazen, da bi se ga ustavilo pri teh njegovih predsedniških ambicijah."

Prejšnji mesec je Trump dejal, da ne bi kandidiral, če bi, denimo, "prejel slabo obvestilo zdravnika".

Republikanski volivci kažejo močno podporo Trumpu kot potencialnemu predsedniškemu kandidatu leta 2024. Nedavna anketa univerze Quinnipiac je pokazala, da si skoraj 80 odstotkov vprašanih republikancev želi Trumpove kandidature. Biden medtem praktično, vse odkar je nastopil položaj, pospešeno izgublja podporo, ki trenutno znaša le 43 odstotkov.