Trump pokojnemu Powllu ni namenil kaj dosti pozitivnih besed. Foto: AP/Reuters
Trump pokojnemu Powllu ni namenil kaj dosti pozitivnih besed. Foto: AP/Reuters

"Čudovito je videti, kako lažni mediji Colina Powlla, ki je naredil veliko napak glede Iraka in tako imenovanem orožju za množično uničenje, po smrti tako lepo obravnavajo. Upam, da se bo nekega dne to zgodilo tudi meni," je sporočil Trump prek tiskovne predstavnice Liz Harrington.

Trump je opozoril na dejstvo, da je Powell v Varnostnem svetu ZN-a prodajal razloge vlade predsednika Georgea Busha mlajšega za napad na Irak. Pred svetom je opisal iraške programe kemičnega, biološkega in jedrskega orožja, za katere se je pozneje izkazalo, da jih ni bilo.

Trump si s 84-letnim Powllom nikdar ni bil posebno blizu, saj nekdanji ameriški državni sekretar ni podprl njegovih predsedniških kandidatur. Za Powlla je dejal, da je bil "republikanec le po imenu", in mu zaželel, naj vseeno počiva v miru, čeprav da je naredil veliko napak.

Pence: "Pravi domoljub"

Trumpov nekdanji podpredsednik Mike Pence se je medtem Powllu poklonil kot "pravemu ameriškemu domoljubu, ki je častitljivo služil našemu narodu".

Trumpov odziv je bil deležen kar nekaj kritik. Politični analitik Larry Sabato je dejal, da "noben dostojen človek ne more braniti tega zlobnega, zajedljivega in narcističnega komentarja".

CNN-ov voditelj Jim Sciutto pa je dejal, da ta izjava še enkrat dokazuje, da gre Trump vedno znova lahko še nižje.