Trump ima redko priložnost imenovati že tretjega vrhovnega sodnika v enem mandatu. Foto: Reuters
Trump ima redko priložnost imenovati že tretjega vrhovnega sodnika v enem mandatu. Foto: Reuters

Trump je napovedal, da bo njenega naslednika oz. naslednico imenoval "brez odlašanja". "Kandidata bom predlagal prihodnji teden. Ženska bo," je dejal Trump v soboto na predvolilnem zborovanju v kraju Fayetteville v Severni Karolini. "Mislim, da bi morala biti ženska, ker imam ženske veliko raje kot moške," je dodal.

"Zapolni sedež," so v odziv vzklikali njegovi podporniki in ga pozivali, naj izkoristi redko priložnost in v svojem mandatu imenuje že tretjega vrhovnega sodnika.

Ruth Bader Ginsburg je umrla v petek zaradi zapletov ob raku na trebušni slinavki. Stara je bila 87 let.

Trump imen v soboto ni omenjal, a mediji kot možni izbiri izpostavljajo sodnici na zveznih sodiščih Amy Coney Barrett in Barbaro Lagoa, ki ju je Trump v preteklosti večkrat hvalil v javnosti kot primerni za ta položaj.

Vrhovne sodnike v ZDA predlaga predsednik države, potrjuje pa jih senat in so na položaju do smrti, če se prej ne odločijo za upokojitev. V ZDA je devet vrhovnih sodnikov. Trenutno položaje zaseda pet konservativcev, po smrti Ruth Bader Ginsburg pa le še trije liberalci.

Vrhovno sodišče je najvišje sodišče v državi in ima zadnjo besedo na številnih področjih, kot so splav, priseljevanje, pravice manjšin in pravica do nošenja orožja.

Konservativcem se obeta trdna večina

S trdno konservativno večino v vrhovnem sodišču bi tako ZDA še zmanjšale sodelovanje v boju proti podnebnim spremembam, manjšine bi imele manj zaščite, prav tako istospolno usmerjeni. Zdravstvena reforma nekdanjega predsednika Baracka Obame bi postala zgodovina, ženske pa bi verjetno izgubile pravico do umetne prekinitve nosečnosti v tistih zveznih državah, kjer bodo na oblasti republikanci.

Demokrati, ki upajo, da bo na predsedniških volitvah 3. novembra zmagal njihov kandidat Joe Biden, pozivajo k ustavitvi imenovanj novih vrhovnih sodnikov do začetka novega mandata ameriškega predsednika, ki se bo začel 20. januarja prihodnje leto.

Ob tem demokrati poudarjajo, da je vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, leta 2016 po smrti konservativnega sodnika Antonina Scalie blokiral potrjevanje Merricka Garlanda, ki ga je hotel na mesto vrhovnega sodnika imenovati demokrat Obama. McConnell je takrat vztrajal, da je treba počakati na volitve, ki so bile čez devet mesecev. Demokrati zato trdijo, da bi to pravilo morali spoštovati tudi zdaj, ko je do volitev le še poldrugi mesec.

Tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden poziva k imenovanju novega kandidata za vrhovnega sodnika po volitvah.