Donald Trump. Foto: EPA
Donald Trump. Foto: EPA

Novinarka in avtorica E. Jean Carroll je Trumpa obtožila, da jo je konec leta 1995 oz. v začetku leta 1996 posilil v kabini za preoblačenje v blagovnici Bergdorf Goodman. Trump vseskozi obtožbe zanika. Rok za morebitno tožbo zaradi posilstva je že pretekel, Caroll je vložila tožbo zaradi obrekovanja.

Do podaje Trumpove izjave v sredo je prišlo teden dni po tem, ko je zvezni sodnik zavrnil prošnjo Trumpa za prestavitev postopka. Trumpova pravna ekipa je kot argument za prestavitev navedla, da bi lahko zaslišanje nekdanjega predsednika pod prisego lahko pomenilo "nepotrebno breme".

V sredo sta obe strani potrdili, da je Trump podal izvensodno izjavo pod prisego. Odvetniki kolumnistke so tako lahko Trumpa spraševali o domnevnem posilstvu in njegovih izjavah iz leta 2019, ko je Carroll javno povedala svojo zgodbo, on pa je obtožbe zanikal in jo obtožil izmišljevanja. Podrobnosti izjave sicer niso znane, vse kar je bilo izrečeno, pa se lahko uporabi v sodnem postopku.

Trumpova odvetnica Alina Habba je v svoji izjavi dejala, da je primer "nič več kot politična zarota, kot so že številne druge, v nizu primerov lova na čarovnice proti Donaldu Trumpu".

"Da bom lahko zaradi njenih napadov in napadov njenega lažnivega odvetnika opral svoje ime, bom moral zdaj še leta prenašati pravni nesmisel," je po poročanju Guardiana pretekli teden dejal Trump.

Nekdanja kolumnistka revije Elle je tožbo proti Trumpu vložila novembra 2019, pet mesecev po tem, ko je zanikal, da jo je sredi 90. let prejšnjega stoletja posilil. Trump je obtožbe zanikal in dejal, da Carroll "ni bila moj tip ženske". Očital ji je tudi, da si je izmislila obtožbo o posilstvu, da bi izboljšala prodajo svoje knjige. Trump je bil predsednik od leta 2017 do 2021.

Danes 78-letni pisateljici je očital, da si je izmislila obtožbo in pozval sodišča, naj zavrže obtožbo. Trumpova odvetnica je predtem primer označila "kot popolnoma brez osnove".

Trumpova ekipa je želela preložiti podajanje izjave in trdila, da je treba počakati na odločitev na priziv na zveznem sodišču v Washingtonu, ki je v procesu odločanja, ali je Trump v času, ko je E. Caroll označil za lažnivko, deloval uradno v funkciji predsednika.

Nekdanja kolumnistka je že napovedala, da bo novembra vložila tožbo proti Trumpu zaradi čustvenega stresa in fizičnega napada. Nedavno so namreč newyorški zakonodajalci sprejeli odločitev, v skladu s katero imajo žrtve spolnega nasilja, tudi za stare primere, zdaj eno leto časa, da vložijo tožbe.