Twitter je v torek tvite ameriškega predsednika Donalda Trumpa prvič do zdaj označil kot potencialno zavajajoče in Trumpove sledilce napotil k preverjanju dejstev. Foto: Reuters
Twitter je v torek tvite ameriškega predsednika Donalda Trumpa prvič do zdaj označil kot potencialno zavajajoče in Trumpove sledilce napotil k preverjanju dejstev. Foto: Reuters

Odlok regulatorjem omogoča, da lahko proti podjetjem, kot so Facebook, Twitter in YouTube, pravno ukrepajo glede načina, kako nadzorujejo vsebine na svojih platformah. Kot je dejal Trump ob podpisu odloka, imajo družbena omrežja po njegovem mnenju "nenadzorovano moč".

Sorodna novica V ZDA več kot 100.000 žrtev covida-19, Trump grozi družbenim omrežjem

V skladu z ukazom Trump različnim agencijam zvezne vlade naroča, naj drugim agencijam, kot je zvezna komisija za komunikacije (FCC), naročijo, naj preučijo, ali je možno uvesti nove regulacije družbenih medijev, kot je Twitter. Pravni strokovnjaki pojasnjujejo, da mora biti v spremembo zdajšnjega razumevanja zaščite tovrstnih platform vključen kongres oz. sodni sistem, poroča BBC.

Trump je družbenim omrežjem večkrat očital, da so pristranski glede objave konservativnih mnenj in stališč. V sredo je Twitter obtožil, da se vmešava v volitve, potem ko je podjetje dvema njegovima tvitoma dodalo povezavo na preverjanje dejstev.

V četrtek je Twitter dodal zaznamek "pridobite dejstva o covidu-19" dvema tvitoma tiskovnega predstavnika kitajske vlade, ki je trdil, da ima novi koronavirus izvor v ZDA.

Twitter prvič skril Trumpov tvit

BBC poroča, da je Twitter prvič skril Trumpov tvit. Kot je razvidno s predsednikovega profila na tem družbenem omrežju, so se za to odločili zaradi kršenja pravil o podpiranju nasilja. Trump je tvitnil, da bo v mesto, kjer se oblasti trudijo nadzorovati nemire, poslal nacionalno gardo. Med drugim je zapisal, da "ko se začne ropanje, se začne streljanje. Hvala!".

"Ta tvit krši pravila Twitterja glede poveličevanja nasilja," je zapisalo podjetje. "Vendar Twitter ocenjuje, da je lahko v javnem interesu, da tvit ostane dostopen," je sporočilo podjetje. Če želijo uporabniki prebrati Trumpov tvit, morajo ob opozorilu Twitterja klikniti nanj.

Trump podpisal izvršni ukaz, ki slabi pravni status spletnih družb

Sporni 230. člen

Izvršni ukaz določa, da je treba razjasniti zakon o dostojnosti komuniciranja, ki v določenih situacijah omogoča pravno zaščito podjetjem, kot so Facebook, Twitter in YouTube. V skladu s členom 230 družbena omrežja načeloma niso odgovorna za vsebine, ki jih objavljajo njihovi uporabniki, a lahko po svoji presoji blokirajo oz. odstranijo vsebine, kadar gre za nasilje, nadlegovanje ali obscenost.

Trump družbenim medijem očita neomejeno moč za cenzuriranje

Izvršni ukaz gre v smer, da tovrstna pravna zaščita ne velja, če družbeno omrežje ureja vsebine, ki jih objavljajo njihovi uporabniki. Ukaz poziva kongres, naj umakne ali spremeni člen 230. Kot je povedal Trump, bo pravosodni minister William Barr začel s takojšnjim oblikovanjem zakona, o katerem bo potem odločal kongres.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Twitter prvič označil Trumpove tvite kot potencialno zavajajoče

Trump je ob podpisu ukaza dejal, da je preverjanje dejstev uredniška odločitev in je to, kar mu je storil Twitter, politični aktivizem. Svoj ukaz je opredelil kot ukaz za zaščito svobode govora. "Imajo neomejeno moč za cenzuriranje, omejevanje, urejanje, oblikovanje, skrivanje in spreminjanje vseh komunikacij med zasebnimi državljani in velikim javnim občinstvom. Tako majhno število korporacij še nikoli v ameriški zgodovini ni nadziralo tako velike sfere človeške interakcije," je dejal Trump.

Republikanski senator Marco Rubio je med tistimi, ki pravijo, da platforme s tem, ko objavam dodajo povezavo na preverjanje dejstev, prevzamejo vlogo izdajatelja, kar jih postavlja v drugačen pravni položaj. "Zakon še vedno ščiti družbene medije, kot je Twitter, ker jih obravnavajo, kot da ne gre za izdajatelje, temveč forum," je dejal Rubio. "Toda če so se odločili, da bodo izvajali uredniško vlogo kot izdajatelji, potem jih je treba zakonsko obravnavati kot izdajatelje." Izdajatelje se lahko toži zaradi objavljenih vsebin.

Prvi mož Twitterja: Opozarjali bomo na nepravilnosti

Trump sicer ni prestrašil glavnega izvršnega direktorja Twitterja Jacka Dorseyja. "Še naprej bomo opozarjali na nepravilnosti okrog volitev povsod po svetu. Zaradi tega nismo neki arbitri resnice. Naš namen je povezati niti konfliktnih izjav in pokazati informacije, da lahko ljudje sami presodijo," je dejal Dorsey.

Profesor ustavnega prava univerze Yale Jack Balkin je za Reuters izjavil, da ukaz ne bo prestal morebitne ustavne presoje in menil, da poskuša Trump prestrašiti, prisiliti in prepričati družbene medije, naj ga pustijo pri miru in ne delajo tega, kar mu je storil Twitter.