Trump ob prihodu na sodišče. Foto: AP
Trump ob prihodu na sodišče. Foto: AP

Zaslišanje Trumpa je trajalo 47 minut in je potekalo za zaprtimi vrati, tako da ni bilo televizijskega prenosa v živo. Na sodišču so mu vzeli prstne odtise, za kartoteko pa ga niso fotografirali, temveč so uporabili eno od njegovih javnih fotografij. Trumpu so po postopku dovolili odhod brez pogojev, tožilci pa so sodniku dejali, da ne menijo, da predstavlja pri obtožencu tveganje bega. Sodnik mu je prepovedal komuniciranje z morebitnimi pričami v tej zadevi.

Preden je odletel v New Jersey, kjer bo v svojem klubu za golf praznoval jutrišnji 77. rojstni dan, se je ustavil v neki kavarni v Miamiju. Svojim podpornikom je dejal, "da imajo ZDA vlado, ki je ušla izpod nadzora" ter da "živi v državi, ki je podvržena manipulacijam in je skorumpirana".

V New Jerseyju naj bi v sredo spregovoril o primeru.

Poleg Trumpa je zvezna obtožnica doletela tudi njegovega pomočnika Walta Nauto, ki mu je pomagal skrivati zaupne dokumente na posestvu Mar-a-Lago na Floridi. Tudi Nauta se je izrekel za nedolžnega.

Glasni, a mirni protesti

Pred sodiščem se je zbralo nekaj deset Trumpovih podpornikov v rdečih pokrivalih in z zastavami. Protestniki so glasni, vendar mirni. Prišlo je tudi nekaj Trumpovih nasprotnikov in skupini sta se medsebojno provocirali, vendar nasilja ni bilo. Župan Miamija Francis Suarez je novinarjem pred sodiščem dejal, da ni bilo nikakršnih varnostnih težav.

Okrog poldneva je bilo nekaj preplaha, ker so policisti odkrili računalniški monitor z zmerljivko na račun "komunističnih" medijev, zaradi česar so na kratko izpraznili sodišče, dokler niso ugotovili, da ni nevarnosti.

Drugič na sodišču

Gre za drugo pojavljanje Trumpa na sodišču v zadnjih mesecih. Aprila se je v New Yorku izrekel za nedolžnega v primeru očitkov glede plačila za molk pornografski zvezdnici Stormy Daniels pred predsedniškimi volitvami leta 2016. V tem primeru je šlo za državno obtožnico, v zdajšnjem pa za zvezno.

Tožilci trdijo, da je z dokumenti, ki jih je skrival in jih ni želel vrniti, nekatere pa je pokazal drugim, ogrozil varnost države, vojakov in zaupnih virov. Obtožnica ga v 31 točkah bremeni namernega zadrževanja informacij o nacionalni obrambi, v preostalih pa domnevne zarote, oviranja preiskave in lažne izjave.

Povorka s Trumpom. Foto: AP
Povorka s Trumpom. Foto: AP

Ameriški mediji poročajo, da Trump še vedno ni našel lokalnega floridskega odvetnika, ki ga bo zastopal v postopku.

Nekdanjega predsednika na njegovem prvem nastopu na sodišču, kjer se bo izrekel za nedolžnega, predvidoma zastopata dva od njegovih obstoječih odvetnikov, čeprav je poskušal pridobiti lokalnega odvetnika s Floride, ki bi se bil pripravljen pridružiti njegovi obrambni ekipi, potem ko sta dva pred kratkim odstopila.

Z njim sta tako danes nastopala nekdanji zvezni tožilec Todd Blanche in nekdanji državni pravobranilec Floride Chris Kise, ki nastopa kot lokalni odvetnik, navedbe virov povzemajo mediji.

Trumpovega pomočnika Nauta, ki je po trditvah obtožnice po Trumpovem navodilu skrival zaupne dokumente v Mar-a-Lagu tudi pred njegovimi odvetniki, bo zastopal Stanley Woodward.

Trump in njegova odvetniška ekipa sta v ponedeljek nadaljevala pogovore s potencialnimi odvetniki, vendar niso našli nobenega. Trumpu še ni uspelo najti specializiranega odvetnika za nacionalno varnost, ki bi bil upravičen do dostopa do tajnih podatkov, ki so predmet spora.

Del težav pri zaposlovanju novih odvetnikov naj bi bil Trumpov sloves težavne stranke. Drugi razlog za zaskrbljenost vodilnih odvetnikov na Floridi pa naj bi bila trdnost obtožnice, ki bi lahko Trumpu v primeru, če bi bilo odločeno, da je kriv, prinesla več let zapora.

Gre za prvo kazensko ovadbo za Trumpa na zvezni ravni in sploh prvo za katerega koli nekdanjega predsednika ZDA. V povezavi s plačilom za molk ga je predtem prav tako kot prvega med nekdanjimi predsedniki že doletela kazenska ovadba na državni ravni. Ni izključeno, da ga čakata še dve ovadbi – tako zvezna kot državna zaradi izpodbijanja izida predsedniških volitev.

Postopek seznanjanja z obtožnico bo vodil en sodnik, vodenje sodnega postopka, ki bo najverjetneje potekal v Palm Beachu, pa je dobila zvezna sodnica Aileen Cannon, ki je Trumpu že hotela pomagati v primeru zaupnih dokumentov, vendar jo je zavrnilo prizivno sodišče.

Trumpov podpornik v Miamiju. Foto: EPA
Trumpov podpornik v Miamiju. Foto: EPA

Obtožnica podpornikov ne moti

Ob vsem tem se znova poteguje za predsednika ZDA in vsaka dodatna obtožnica mu le še povečuje podporo pri republikanski volilni bazi. Republikanci trdijo, da gre za politični pregon nedolžnega junaka, demokrati ga opredeljujejo kot nevarnost za demokracijo in sistem.

Republikanci za zdaj z redkimi izjemami večinoma stojijo za Trumpom. Od predsedniških kandidatov republikancev je najostrejši Chris Cristie, ki opozarja, da so od leta 2016 s Trumpom samo še izgubljali. Prvič do zdaj je bila kritična tudi Nikki Haley, ki je na televiziji Fox menila, da je bil Trump glede na obtožnico izjemno nepremišljen in da ji ni jasno, zakaj.

Florida je pretežno republikanska država, Miami pa je politično razdeljen. Trump je v Miamiju leta 2016 in 2020 izgubil volitve proti demokratoma Hillary Clinton in Joeju Bidnu, republikanski guverner Ron DeSantis pa je leta 2020 tam osvojil 55 odstotkov glasov za ponovno izvolitev.

Anketa Reuters/Ipsos, objavljena v ponedeljek, je pokazala, da Trump precej vodi pred ostalimi kandidati za republikansko predsedniško nominacijo in da 81 odstotkov republikanskih volivcev in volivk obtožnico zoper Trumpa dojemajo kot politično motivirano.

Več kot leto dni do sojenja?

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko zaradi kompleksnosti obravnavanja zaupnih dokazov minilo več kot leto dni do začetka sojenja.

V tem času pa lahko Trump vodi predvolilno kampanjo, v primeru izvolitve pa bi lahko predsedniški položaj znova prevzel tudi v primeru obsodbe.

Na sodišču v Miamiju čakajo Trumpa