Trump ni hotel objaviti svojih davčnih napovedi kot predsedniški kandidat, to pa zavrača tudi kot predsednik. Foto: Reuters
Trump ni hotel objaviti svojih davčnih napovedi kot predsedniški kandidat, to pa zavrača tudi kot predsednik. Foto: Reuters

"Zahteva po njegovih zasebnih davčnih podatkih ni skladna z veljavnim zakonom, nima pravega zakonodajnega namena in tvega vmešavanje v običajno izvajanje revizije," je dejal Trumpov odvetnik William Consovoy.

"Prepričani smo, da ta napačen poskus politiziranja izvajanja davčne zakonodaje ne bo uspel," je dodal po poročanju Al Džazire.

Zahtevo je Upravi za notranje prihodke (IRS) oziroma ameriški davčni službi predal predsednik vplivnega odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu kongresa Richard Neal. Demokrati to potezo vidijo kot ključen prvi korak do nadzora nad Trumpovimi davki na prihodke in njegovo poslovno mrežo. Nekateri kongresniki namreč menijo, da bi lahko obstajala konflikt interesov in morebitna kršitev davčne zakonodaje.

"Pomembno je zagotoviti odgovornost naše vlade in izvoljenih funkcionarjev," je ob predaji zahteve dejal Neal.

Trumpov odvetnik Consovoy je v pismu IRS-ju Nealov poziv označil za "prozoren poskus ene politične stranke nadlegovati uslužbenca iz druge stranke, ker ne marajo njegovih politik ali tega, kar govori".

Nealova zahteva je sicer v skladu z zakonom, ki predsedniku odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev dovoljuje dostop do davčnih napovedi vsakega državljana.

Zahteva Neala naj bi bila zavrnjena, nato bo vložena tožba, ki se lahko vleče dlje od leta 2020, ko lahko večino v predstavniškem domu spet prevzamejo republikanci.

Trump se je zoperstavil večdesetletni tradiciji, po kateri predsedniški kandidati objavijo svoje davčne napovedi. Kot razlog je navedel in še vedno navaja revizijo. Davčna služba je že takoj pojasnila, da bi lahko Trump kljub temu objavil svoje davčne napovedi.