Donald Trump pravi, da je obogatel sam, New York Times pa poroča, da je veliko bogastva prejel od očeta. Foto: Reuters
Donald Trump pravi, da je obogatel sam, New York Times pa poroča, da je veliko bogastva prejel od očeta. Foto: Reuters
New York Times
New York Times poročanje o izogibanju plačilu davkov v družini Trump utemeljuje z ogromno dokumenti, tudi davčnimi napovedmi. Foto: EPA
Trump obogatel z denarjem očeta?

Reuters navaja poročanje Timesa, po katerem je Trump od nepremičninskega podjetja svojega očeta prejel sredstva v današnji vrednosti najmanj 413 milijonov dolarjev. Velik del tega bogastva je Trump, kot piše Times, ki se sklicuje na ogromno zaupnih davčnih napovedi in finančnih podatkov, prejel, ker je svojim staršem pomagal utajiti davke. Skupaj s sorojenci naj bi ustanavljal lažna podjetja, da bi prikril milijone dolarjev, ki jih je od staršev prejel kot darilo.

Med predsedniško kampanjo se je Trump sicer hvalil, da je svoje bogastvo pridelal sam in da je začel z "zelo majhnim" posojilom od svojega očeta Freda Trumpa. New York Times pa poroča, da je bil Donald Trump milijonar že pri osmih letih. Kmalu po koncu študija naj bi Trump od očeta prejemal milijon dolarjev letno, ta znesek pa je narasel na več kot pet milijonov, ko je bil Trump star od štirideset do petdeset let in pozneje.

BBC navaja poročanje Timesa, češ da je Donald Trump "svojemu očetu pomagal do neprimernih davčnih olajšav, vrednih več milijonov dolarjev". Staršem naj bi pomagal zmanjšati plačilo davka s strategijo podcenjevanja njihovega premoženja v vrednosti več sto milijonov dolarjev.

Glede navedb o utaji davkov je predsednikov odvetnik Charles Harder dejal, da "predsednik Trump praktično ni bil vpleten v te zadeve". To so obravnavali "drugi člani družine Trump, ki tudi sami niso bili strokovnjaki". Zanašali so se na davčne strokovnjake, je dejal odvetnik, ki je ob tem zanikal kakršne koli davčne utaje. Dodal je, da je New York Times svoje "lažne navedbe" utemeljil na "skrajno netočnih dejstvih".

Poročanje temelji na številnih dokumentih
New York Times poročanje utemeljuje z več kot 200 davčnih napovedi Freda Trumpa, njegovih podjetij in različnih skladov. Med dokumenti sicer ni osebnih davčnih napovedi Donalda Trumpa. Teh Trump v nasprotju s prejšnjimi predsedniki in predsedniškimi kandidati v zadnjih desetletjih ni objavil. Dokumenti tako ne dajejo vpogleda v nedavno poslovanje zdajšnjega predsednika.

New York Times še pravi, da so govorili z nekdanjimi zaposlenimi in svetovalci Freda Trumpa ter da so imeli vpogled v več kot 100.000 strani dokumentov, ki opisujejo notranje delovanje poslovnega imperija predsednikovega očeta.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je poročanje časnika označila za "zavajajoče". Davčna agencija je po njenih besedah že pred desetletji "odobrila te transakcije".

Časopis, ki se sklicuje na davčne strokovnjake, poroča, da ni verjetno, da bodo Donalda Trumpa kazensko preganjali, saj da so ta dejanja že zastarela. Kot še poroča časopis, pa ni časovne omejitve za kaznovanje davčnih goljufij.

Trump obogatel z denarjem očeta?