Na Haitiju prebivalci protestirajo proti naraščajočemu nasilju in kriminalu. Foto: Reuters
Na Haitiju prebivalci protestirajo proti naraščajočemu nasilju in kriminalu. Foto: Reuters

Tolpa 400 Mazowo je znana po ugrabitvah, ki so zanjo tudi poglavitni vir zaslužka. Ista skupina je aprila ugrabila tudi skupino katoliških duhovnikov, ki jih je sicer pozneje izpustila.

Med ugrabljenimi je 16 ameriških državljanov in en Kanadčan, pet je moških, sedem žensk in pet otrok, pri čemer je najmlajši star dve leti, poroča BBC. Skupina je delala za Christian Aids Ministries, neprofitno misijonarsko organizacijo s sedežem v Ohiu, ki oskrbuje otroke na Haitiju z nastanitvijo, hrano in oblačili.

V ugrabljeni skupini je 16 Američanov in en Kanadčan. Foto: Reuters
V ugrabljeni skupini je 16 Američanov in en Kanadčan. Foto: Reuters

Misijonarji so se vračali z obiska sirotišnice, ko je avtobus na glavni cesti v mestu Ganthier prestregla tolpa 400 Mazowo. Enemu od ugrabljenih je pri tem uspelo po WhatsAppu poslati klic na pomoč. "Prosim, molite za nas!! Imajo nas za talce, ugrabili so našega voznika. Molite, molite, molite. Ne vemo, kam nas peljejo," je zapisal.

Bela hiša je sporočila, da tako notranje ministrstvo kot FBI pri primeru sodelujeta s haitijskimi oblastmi. Nekdanji direktor misijonov na Haitiju je za CNN povedal, da so ugrabitelji že stopili v stik z njimi.

Protesti proti nasilju

Adam Kinzinger, republikanski kongresnik iz Illinoisa, meni, da bi se ZDA morale pogajati z ugrabitelji, ne pa tudi plačati odkupnine. "Nujno moramo izslediti, kje so, in videti, ali so pogajanja mogoča. V nasprotnem primeru moramo storiti, kar koli je potrebno, tudi z vojsko," je dejal.

Na Haitiju medtem potekajo protesti proti naraščajočemu nasilju in kriminalu v državi. Stavkajo tudi številni sindikati.

Haiti ima eno najvišjih stopenj ugrabitev na svetu. Letošnje leto je bilo še posebej slabo, saj so do septembra našteli že 600 ugrabitev – lani v istem obdobju jih je bilo 231. Katoliška cerkev je položaj opisala kot "padanje v pekel". Na že tako kaotičnem Haitiju se je stanje začelo občutno slabšati z atentatom predsednika Jovenela Moïseja julija letos.