Za moškima poteka v Amazoniji intenzivna iskalna akcija. Foto: Reuters
Za moškima poteka v Amazoniji intenzivna iskalna akcija. Foto: Reuters

57-letnega Phillipsa, dolgoletnega sodelavca britanskega časopisa Guardian v Braziliji, so nazadnje videli konec tedna v odročni amazonski dolini Javari ob meji s Perujem.

Novinar je potoval z 41-letnim Pereiro, nekdanjim vladnim predstavnikom in aktivistom, zadolženim za zaščito staroselskih ljudstev v Braziliji, ki je že dalj časa prejemal grožnje od divjih gozdarjev, rudarjev, lovcev in prekupčevalcev z mamili, ki se skušajo polastiti njihovih ozemelj v Amazoniji, bogatih z naravnimi viri.

Dom Phillips piše za vrsto uglednih časopisov. Foto: Reuters
Dom Phillips piše za vrsto uglednih časopisov. Foto: Reuters

Phillips, ki piše knjigo na temo trajnostnega razvoja v Amazoniji, za kar je prejel tudi štipendijo, živi v brazilskem mestu Salvador, o Braziliji pa poroča že več kot 15 let za vrsto zahodnih časopisov, vključno z Guardianom, Washington Postom, New York Timesom in Financial Timesom.

Sorodna novica "V zahvalo, da se borimo za Mater Zemljo, od zahodne družbe prejemamo nasilje, posilstva, rasizem"

Lokalni staroselski voditelji so sprožili alarm v ponedeljek, ko se moška nista vrnila s terenskega dela, povezanega z mrežo rek okoli mesta Atalaia do Norte, izhodiščem rezervata Javari.

V boju s časom

Staroselska skupina Univaja je sporočila, da sta se Phillips in Pereira prejšnji teden odpravila z ladjo v pokrajino Lago do Jaburu, svoj cilj pa dosegla v petek zvečer.

V nedeljo navsezgodaj zjutraj, po dveh dneh na terenu, naj bi se dvojica začela vračati po reki proti Atalaii do Norte. Plovba ne bi smela trajati več kot tri ure, ko se nista vrnila, pa so ob 14. uri za njima poslali iskalno skupino.

"Potrebujemo nujno iskalno misijo. Potrebujemo policijo, potrebujemo vojsko, potrebujemo gasilce, potrebujemo civilno obrambo. Ne moremo izgubljati časa," je v ponedeljek pozval Beto Marubo, ugledni lokalni staroselski voditelj, ki pozna oba pogrešana moška.

Phillips se je že leta 2018 pridružil eni od Pereirovih odprav v dolino Javari, da bi za Guardian poročal o izgubljenih plemenih Amazonije. Znan je po svoji ljubezni do Amazonije in je večkrat potoval v regijo ter poročal o krizi, s katero se spopada brazilsko okolje in tamkajšnje staroselske skupnosti. "Amazônia sua linda (Amazonija, lepa si)," je zapisal Phillips na svojem Instagramu ob videoposnetku čolna, ki plove po eni od amazonskih rek.

Dolina Javari je ena zadnjih pravih divjin na svetu, zatočišče številnih amazonskih ljudstev, ki nimajo stika z zunanjim svetom. Foto: AP
Dolina Javari je ena zadnjih pravih divjin na svetu, zatočišče številnih amazonskih ljudstev, ki nimajo stika z zunanjim svetom. Foto: AP

Stoji za izginotjem aretirani moški?

Predstavniki zvezne policije v Manausu, prestolnici Amazonije, so na začetku tedna sporočili, da so bili o izginotju obveščeni in "raziskujejo primer", mornarica pa, da je poslala desetčlansko posadko na lokacijo, kjer so dvojico nazadnje videli.

Staroselski in okoljski aktivisti so ločeno organizirali svoje iskalne skupine, organizacija Human Rights Watch pa je dejala, da je izjemno zaskrbljena zaradi položaja in pozvala oblasti, naj namenijo vse razpoložljive vire za iskalno akcijo.

Od tega so minili trije dnevi, dvojica pa je še vedno pogrešana in oblasti nič bližje odgovoru, kaj se je zgodilo z njima. Je pa policija v sredo aretirala moškega po imenu Amarildo da Costa de Oliveira, ki je imel pri sebi mamila, puško in strelivo, ki ga lahko uporablja zgolj vojska. A kot je povedal načelnik policije v Amazoniji Carlos Alberto Mansur, je še prezgodaj, da bi osumljenca povezali z izginotjem Phillipsa in Pereire.

"Za zdaj je naša glavna naloga iskalna akcija in še vedno upamo, da ju najdemo živa. Da sta imela težavo s čolnom, da sta krenila po reki navzgor, da sta se izgubila v džungli. Džungla je zelo kompleksno območje. Še vedno nimamo kakih močnih indicev, da je bil zagrešen zločin."

Da Costa naj bi po navedbi očividca skupaj z dvema oboroženima moškima v soboto zjutraj grozil Phillipsu, Pereiri in skupini 13 staroselcev, ko so jih ustavili ob nabrežju reke Itaquaí.

K varni vrnitvi pozivata tudi Pele in Lula

Primer v Braziliji močno odmeva, pozivom k intenzivni iskalni akciji pa so se pridružili tudi številni znani in vplivni Brazilci iz sveta zabave, kulture in športa, med drugim sloviti nogometni zvezdnik Pelé, pevka Gaby Amarantos, igralka Camila Pitanga in Sonia Guajajara, staroselska voditeljica, ki jo je revija Time pred kratkim imenovala za eno od najvplivnejših osebnosti leta 2022.

Oglasil se je tudi nekdanji brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva, ki je na Twitterju zapisal: "Phillips me je leta 2017 intervjuval za Guardian. Upam, da ju hitro najdejo in da sta živa in zdrava."

V javnosti je občutiti tudi precejšnjo jezo nad nezainteresiranostjo in počasnostjo brazilskih oblasti, še posebej brazilskim desničarskim predsednikom Jairom Bolsonarom, zaradi česar so se danes pred brazilskim veleposlaništvom v Londonu zbrali protestniki in pozivali k takojšnji akciji.

Kot poroča Guardian, iskanje otežujejo zamude in nasprotujoče si izjave predstavnikov brazilske vojske, zadolžene za omenjeno območje. V prvih 24 urah po prijavi izginotja dvojice je vojska sporočila, da še čaka na ukaze, preden mobilizira svoje enote. Šele ko je mornarica sporočila, da pošilja dva čolna na območje, je vojska le dejala, da je za iskanje angažirala strokovnjake za džunglo.

Protestni shod pred brazilskim veleposlaništvom v Londonu. Foto: Reuters
Protestni shod pred brazilskim veleposlaništvom v Londonu. Foto: Reuters

Bolsonaro pa je v svojih izjavah v ponedeljek pokazal le malo sočutja do izginulih moških in njuno odpravo označil za "pustolovščino, ki je ne bi priporočal". "Kar koli se je lahko zgodilo. Lahko je šlo za nesrečo, lahko so ju usmrtili. Prosimo Boga, da ju kmalu najdejo. Vojska v regiji trdo dela."

Dolina divjih lovcev in tihotapcev

Varnostna služba trdi, da so iskalno akcijo do srede že razširili na 250 ljudi, dve letali, tri brezpilotne letalnike in 16 plovil, prav tako so vpoklicali strokovnjake za vojskovanje v džungli, da bi v gosto poraslem gozdu skušali najti kakršno koli sled za moškima.

Dolina Javari, območje velikosti Portugalske, je sicer največje zatočišče za staroselska ljudstva, ki živijo v izolaciji, a zaradi bogastva naravnih virov tudi priljubljena lokacija za divje lovce, ribiče in gozdarje, zaradi česar se pojavljajo številne napetosti in agresivni obračuni med staroselskimi prebivalci in skupnostmi ob nabrežju rek, ki so goreče nasprotovale vzpostavitvi rezervata leta 2001.

Javari je tudi ključna tihotapska pot za prekupčevalce s kokainom, ki se okoriščajo zaradi odsotnosti organov pregona.

Območje je izjemno odročno, do njega lahko dostopate samo prek rek in velja za enega zadnjih območij resnične divjine ne samo v Amazoniji, ampak na svetu. Regija pa je tudi območje brezvladja, kjer kriminalci delujejo popolnoma nekaznovano.