Guantanamo. Foto: AP
Guantanamo. Foto: AP

Biden naj bi v kratkem podpisal izvršni ukaz glede Guantanama, ki ga zagovorniki človekovih pravic od začetka vojne proti terorizmu leta 2001 označujejo za velik madež na podobi ZDA v svetu. Nekdanji predsednik Donald Trump je ustavil prizadevanja za zaprtje Guantanama, potem pa se s taboriščem ni več ukvarjal.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v petek potrdila, da je cilj zdajšnje vlade zapreti Guantanamo do konca Bidnovega mandata. Revizijo Guantanama izvaja Svet za nacionalno varnost Bele hiše skupaj z ministrstvi za obrambo, pravosodje in zunanje zadeve.

V taborišču naj bi bilo še približno 40 ujetnikov, večina že več kot 20 let čaka na uradno obtožbo ali sodni proces. Devet med njimi je bilo obtoženih ali celo obsojenih na vojaškem sodišču. Najbolj znan je organizator napadov na ZDA 11. septembra Kalid Šejk Mohamed, ki je to tudi priznal.

Tudi za Bidna – tako kot za njegove predhodnike – Guantanamo ni prioriteta. Foto: Reuters
Tudi za Bidna – tako kot za njegove predhodnike – Guantanamo ni prioriteta. Foto: Reuters

Guantanamo je pred kratkim razburjal republikance, ker se je razvedelo, da naj bi nova Bidnova vlada nameravala cepiti ujetnike proti koronavirusu. Cepljenja so za zdaj zaustavljena.

Zapor deluje od Busha mlajšega

Zapor je odprla administracija predsednika Georgea Busha mlajšega, da se izogne pristojnostim ameriških sodišč nad ujetniki v vojni proti terorizmu. Na vrhuncu zasedenosti je bilo v taborišču 800 ujetnikov, predsednik Barack Obama pa jih je ponujal zavezniškim in drugim državam po svetu, ker mu kongres ni dovolil selitve v zapore v ZDA.

Biden naj bi se zapiranja Guantanama lotil na podoben način, torej da bo skušal ujetnike razpršiti po zavezniških državah po svetu. A Guantanamo že za Obamo ni bil prioriteta in, kot kaže, ne bo niti za Bidna. Resneje naj bi se tega vprašanja lotil šele po koncu pandemije covida-19.

Biden pri zapiranju taborišča ne more računati na pomoč kongresa oziroma kongresnih republikancev. Že januarja, ko je takrat še kandidat za obrambnega ministra Lloyd Austin na zaslišanju v senatu izrazil namero o zaprtju Guantanama, so se republikanci ostro odzvali s pismom, v katerem so zatrdili, da bo izpustitev ujetnikov ogrozila ZDA in svet.