Stavbo so porušili v vsega treh sekundah. Foto: Reuters
Stavbo so porušili v vsega treh sekundah. Foto: Reuters

Kolumbijske oblasti so se odločile stanovanjski blok prek nadzorovane eksplozije porušiti do tal, potem ko je prizorišče postalo turistična destinacija. Uničenje je trajalo vsega tri sekunde.

Osemnadstropni blok Monako, v katerem je Escobar živel v 80. letih in v katerem je hranil tudi svojo zbirko starodobnikov, je bil simbol zla, je medellinski župan Federico Gutierrez povedal zbranim novinarjem.

Za nekatere v Kolumbiji je Escobar še vedno ikona. Foto: Reuters
Za nekatere v Kolumbiji je Escobar še vedno ikona. Foto: Reuters

Gutierrez je izrazil obžalovanje, da je stavba postala turistična točka na zloveščih "narkoturah", ki popeljejo turiste po krajih, povezanih z zgodovino trgovine z mamili.

Kritiki pravijo, da te ture poveličujejo mamilarsko nasilje 80. let, ko je bilo umorjenih na tisoče Kolumbijcev.

Namesto bloka spomenik in muzej

Mestne oblasti Medellina nameravajo zdaj na mestu porušenega bloka zgraditi park in spominski muzej, posvečen Escobarjevim žrtvam.

"To pomeni, da zgodovina ne bo pisana za ustrahovalce, ampak v čast žrtvam," je ob tem povedal kolumbijski predsednik Ivan Duque.

Blok Monako je preživel napad z avtomobilom bombo leta 1987, na vrhuncu spopadov med narkokarteloma Medellin in Cali. Kolumbija je blok leta 1990 razlastila in v njem začasno uredila dodatne pisarne za urad državnega tožilca.

Escobar je bil ubit decembra 1993 v skupni ameriško-venezuelski operaciji.