Tovornjak, v katerem so našli trupla in preživele. Foto: Reuters
Tovornjak, v katerem so našli trupla in preživele. Foto: Reuters

Vodja mestne policije William McManus je povedal, da je zaposleni v bližnji stavbi slišal krike na pomoč in prišel preverit dogajanje. Odkril je delno odprta vrata prikolice in v notranjosti našel številna trupla.

Reševalne in gasilske službe so prejele obvestilo o truplih in na zapuščeno območje ob železnici v predmestju San Antonia prispele ob 18. uri po krajevnem (ob 1. uri zjutraj po srednjeevropskem) času, je sporočil poveljnik gasilcev San Antonia Charles Hood.

Gasilec, ki je sodeloval pri reševanju prebežnikov iz tovornjaka, je povedal, da so tam našli "kupe trupel", preživeli prebežniki pa so bili "vroči na otip", številni med njimi so doživeli vročinsko kap, poroča BBC.

Prebežniki so po navedbah gasilcev in policije umrli zaradi vročine in dehidracije. V vozilu ni delovala klimatska naprava, prav tako prebežniki niso imeli vode. Temperatura se je v ponedeljek v San Antoniu povzpele do 40 stopinj Celzija.

Med preživelimi tudi štirje otroci

Med preživelimi 16 prebežniki so tudi štirje otroci. Med smrtnimi žrtvami medtem otrok ni. Državljanstva žrtev in preživelih sicer niso znana, mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je potrdil le, da sta med prepeljanimi v bolnišnico tudi dva državljana Gvatemale.

"Imeli so družine in so najverjetneje skušali najti boljše življenje. Gre za grozljivo človeško tragedijo," je v odzivu dejal župan San Antonia Ron Nirenberg. V povezavi s tragedijo je policija aretirala tri osumljence, preiskavo so predali zveznim agentom.

Policija je v povezavi s tragedijo pridržala tri ljudi. Foto: Reuters
Policija je v povezavi s tragedijo pridržala tri ljudi. Foto: Reuters

Teksaški guverner krivi Bidna

Republikanski guverner Teksasa Greg Abbott je krivdo za tragedijo zvrnil na demokratskega predsednika ZDA Josepha Bidna, ker domnevno vodi politiko odprte meje, čeprav morajo nekateri prebežniki plačati več tisoč dolarjev, da jih tihotapci peljejo čez mejo.

Zagovorniki pravic priseljencev prav tako krivijo Bidna, saj da ni dovolj hitro opravil z zapuščino prejšnjega predsednika Donalda Trumpa, ki je zaprl mejo za zakonite prehode ljudi, ki želijo v ZDA zaprositi za zatočišče.

V ZDA vstopa največ prebežnikov v zadnjih 20 letih

Število prebežnikov, ki se iz Mehike podajo v ZDA, je največje v zadnjih 20 letih, poroča BBC. Ameriška carinska in mejna zaščita (CBP) je sporočila, da so maja aretirali 180.034 prebežnikov, večinoma samskih odraslih. Aprila so jih aretirali 178.854, marca 172.000. Vse več je prebežnikov iz držav Srednje Amerike.

Povečuje se tudi število smrti. V letu dni do 30. septembra lani so v ZDA našli 557 trupel prebežnikov, ki so večinoma umrli zaradi vročine, dehidracije in izčrpanosti. V letu prej so odkrili 247 trupel.

San Antonio je okoli 250 kilometrov od ameriško-mehiške meje in je glavna tranzitna pot za tihotapce prebežnikov v notranjost ZDA. Tihotapci prebežnikom, potem ko se jim uspe prebiti v ZDA, pogosto obljubljajo prevoz s tovornjaki.

Julija 2017 je najmanj deset prebežnikov umrlo v prikolici traktorja, ki je bila parkirana na parkirišču trgovine Wal-Mart v San Antoniu. Voznik traktorja je bil obsojen tihotapstva ljudi in je v dosmrtnem zaporu.