Propalestinski protestniki v New Yorku. Foto: Reuters
Propalestinski protestniki v New Yorku. Foto: Reuters

To je bil drugi dan protestov na univerzi, policija pa je večji del dneva "spremljala dejavnosti" protestnikov, preden je posredovala in aretirala študente v njihovem začasnem taboru na zelenici pred univerzitetnim poslopjem, poroča CBS.

Policisti v popolni zaščitni opremi so v četrtek zaprli okolico univerzitetnega kampusa in odstranili mlade protestnike. "Hodili smo naokoli po različnih delih kampusa in zahtevali, da se sliši naš glas. In ko sem prišel tja, so bili že vsi aretirani," je povedal eden od študentov.

Neki drugi pa je dodal: "Ti policisti so protestnike enega po enega posedli, nato so jim ukazali, da vstanejo, jih vklenili in odvedli na postajo. To so zelo težki časi za veliko ljudi. Mislim, da je obžalovanja vredno, da je prišlo tako daleč."

Študentje pred poslopjem univerze na Manhattnu. Foto: Reuters
Študentje pred poslopjem univerze na Manhattnu. Foto: Reuters

"Kot lahko jasno vidite, si šola sploh ne prizadeva zaščititi študentov, ki mirno protestirajo," je za CBS dejala propalestinska protestnica, študentka Jin Hookky.

Protesti so se nadaljevali tudi po aretacijah, pri tem pa je na nekaterih mestih prihajalo do nasilnih soočenj s protiprotestniki in, posledično, dodatnih aretacij.

"Newyorčani imajo vso pravico izražati svojo žalost, ampak ta bolečina vam ne daje pravice, da nadlegujete druge," je sporočil župan Eric Adams.

Med aretiranimi je bila tudi 21-letna hčerka progresivne kongresnice Ilhan Omar Isra Hirsi. Hirsi je na omrežju X zapisala, da je skupaj s študentsko organizacijo Apartheid Divest, ki si prizadeva, da univerza Columbia ne bi sodelovala s "podjetji, ki sodelujejo pri genocidu", organizatorka protesta in da je bila zaradi svojega aktivizma suspendirana.

"Ravnokar sem prejela obvestilo, da sem ena od treh študentov, ki smo bili suspendirani, ker smo izrekli svojo podporo Palestincem, nad katerimi se izvaja genocid," je zapisala. Hirsi je še dodala, da do zdaj še nikdar ni prejela ukora ali kakršnega koli disciplinskega ukrepa in da namerava protestirati še naprej. Njena mama je sicer ravno dan prej na kongresnem zaslišanju predsednico Columbie Minouche Shafik zasliševala glede protestov na univerzi.

Sorodna novica Podpora Gazi = antisemitizem? Kako v ZDA dušijo propalestinske glasove.

Vodstvo univerze na zagovor zaradi "antisemitizma"

Vodilni predstavniki newyorške univerze Columbia so se namreč v predstavniškem domu kongresa zagovarjali, kot že kar nekajkrat, zaradi domnevnih "antisemitskih izpadov" študentov univerze in odgovora vodstva na to.

Predsednica odbora za izobraževanje v predstavniškem domu Virginia Foxx iz Severne Karoline je dejala, da je univerza Columbia ena najhujših kršiteljic, kar zadeva antisemitizem.

Shafik je priznala porast antisemitskih incidentov, vendar je zavrnila obtožbe, da vodstvo ne ukrepa, in dejala, da je največji izziv po napadih Hamasa 7. oktobra uravnotežiti pravico študentov do svobode govora in pravico judovskih študentov, da poslušajo predavanja v miru.

Omar je nato kot ena redkih progresivnih predstavnic v kongresu privijala Shafik, da bi dobila odgovore, kaj točno sploh razume kot "antisemitizem" in ali so protestniki na kateri koli točki dejansko izvajali gonjo proti Judom ali so bili zgolj kritični do izraelske vlade.

Policijo poklicalo vodstvo univerze

Že naslednji dan je policija prijela njeno hčerko.

Profesor na univerzi Columbia Shai Davidai je na omrežju X Isro Hirsi obtožil naveze z "antisemitskimi, prohamasovskimi skupinami". Davidai je po več kot 50 pritožbah študentov predmet interne preiskave zaradi ustrahovanja.

Protesti na Columbii so se začeli v sredo, preden je uprava zaprla kampus zaradi vse ostrejših spopadov med propalestinskimi in proizraelskimi skupinami protestnikov. Protesti so se v četrtek samo še zaostrili.

Predsednica Columbie Minouche Shafik na pričanju pred kongresom v sredo. Foto: Reuters
Predsednica Columbie Minouche Shafik na pričanju pred kongresom v sredo. Foto: Reuters

Predsednica Columbie Shafik je sporočila, da je bila ona tista, ki je poklicala policijo in prosila za posredovanje. "Presodila sem, da protestni tabor in z njim povezani moteči dejavniki pomenijo nevarnost za normalno delovanje univerze. Z globokim obžalovanjem smo bili primorani prositi za pomoč policijo, da te posameznike umakne," je dejala.

Sorodna novica Claudine Gay po obtožbah antisemitizma in plagiatorstva odstopila kot predsednica Harvarda

Razkol med ameriško uradno politiko in javnim mnenjem

V ZDA je zaradi vojne v Gazi ozračje izjemno razgreto, še posebej zato, ker uradna ameriška politika brezpogojno podpira Izrael in mu pošilja orožje, javno mnenje pa je precej bolj razdeljeno.

Še posebej mladi so kritični do izraelske agresije in ameriške podpore Netanjahujevi vladi, tako da na univerzah pogosto prihaja do propalestinskih protestov in – posledično – pritožb judovskih študentov. Zaradi slednjih so občasno vodstva univerz poklicana na zagovor v kongres, svoj položaj pa je med drugimi izgubila tudi predsednica univerze Harvard Claudine Gay.

Gay je s položaja odstopila na začetku januarja po pritiskih nanjo zaradi pričanja pred kongresom, v katerem je dejala, da so kakršni koli pozivi po pobojih Judov zavržni, je pa dodala, da je odvisno od konteksta, ali take izjave kršijo pravilnik Harvarda glede ustrahovanja in nadlegovanja.