Posnetek policijske kamere policije iz Moaba na jugu Utaha, kjer so 12. avgusta ustavili par, ker sta se silovito prepirala. Foto: AP
Posnetek policijske kamere policije iz Moaba na jugu Utaha, kjer so 12. avgusta ustavili par, ker sta se silovito prepirala. Foto: AP

Za glavnega osumljenca velja njen 23-letni zaročenec Brian Laundrie, ki se je vrnil domov v njenem kombiju, a brez dekleta.

Laundrie je najel odvetnika in se zavil v molk, policija pa ga ni aretirala in ga ni želela uradno označiti za osumljenca, je pa zdaj sporočila, da je pogrešan tudi on. Gabbyjini starši poudarjajo, da ni "pogrešan", ampak da je pobegnil.

Laundrie in Petito sta se na nomadsko pot prek ZDA podala julija, svoje prigode pa vestno dokumentirala na družbenih omrežjih. Z belim kombijem, predelanim v spalnik, sta se tako med drugim ustavila v narodnih parkih Monument Rocks v Kansasu, Great Sand Dunes v Koloradu ter Zion, Bryce, Canyonlands in Arches v Utahu.

Redno sta se snemala, oba nasmejana, med poljubljanjem, pohodništvom in tekanjem po plažah, začetni video, ki je bil objavljen na njunem kanalu na YouTubu, z naslovom "Začetek najine življenjske dogodivščine s kombijem", pa si je ogledalo več kot 600.000 ljudi.

Policija ustavila par zaradi prepira

Zadnja objava na Gabbyjinem Instagramu, vezana na parke, je z dne 12. avgusta, sledili sta še dve objavi 19. in 26. avgusta, ki pa se nekaterim zdita sumljivi.

Brian Laundrie ne želi govoriti s policijo, odkar se je vrnil domov. Foto: AP
Brian Laundrie ne želi govoriti s policijo, odkar se je vrnil domov. Foto: AP

Tudi zato, ker je prav 12. avgusta policija v Moabu, izhodiščnem kraju za vse parke južnega Utaha, ustavila par, potem ko so dobili prijavo potencialnega nasilnega spora med njima. Policija je zdaj objavila posnetek policijske kamere, na katerem Petito glasno ihti in toži nad svojim psihičnim stanjem.

Kot je povedala policistoma, sta bila z zaročencem že dolgo na poti in se zdaj vse več prepirata. Laundrie je deloval precej bolj zbrano, potrdil je, da ga je Petito fizično napadla, ker ji je grozil, da jo bo zaklenil iz vozila.

Policija iz Moaba se je odločila, da nobenega od njiju ne privede na policijsko postajo, ampak je dogodek obravnavala kot "incident, povezan s psihičnim zdravjem". Paru so predlagali, da preživi noč narazen – njo so pustili v kombiju, njega pa odpeljali v hotel.

Zavračal pogovor s policijo

1. septembra se je Laundrie vrnil v domači North Port na Floridi sam, v omenjenem belem kombiju, ki ga je kupila njegova zaročenka in je tudi pisan nanjo. Družina Petito jo je za tem prijavila kot pogrešano.

Kot je za ameriške medije povedala lokalna policija, so v teh dveh tednih večkrat skušali govoriti z Laundriejem, a je ta pogovor zavračal in se obdal z odvetniki.

Zdaj je policija sporočila, da jih je Laundriejeva družina obvestila, da ni videla svojega sina že od torka. Kot so dodali, jih razvoj dogodkov "izredno frustrira".

"Že šest dni policijska uprava North Porta in FBI moledujeta družino Laundrie, naj stopi v stik s preiskovalci glede Brianove zaročenke Gabby Petito. V petek so sploh prvič spregovorili s preiskovalci. Trenutno ne vodimo kriminalne preiskave, ampak dve preiskavi pogrešanih oseb," so pojasnili.

"Kje je Gabby?"

Vidno razburjena Gabby Petito 12. avgusta. Foto: AP
Vidno razburjena Gabby Petito 12. avgusta. Foto: AP

A ameriška javnost je prepričana, da je storilec Laundrie in v petek, ko se je policija srečala z Brianovimi starši, se je tudi zbrala večja množica protestnikov pred družinskim domom Laundriejevih ter kričala: "Kje je Gabby?"

Laundriejeva sestra Cassandra je za ABC News povedala, da je po večini za vse, kar se dogaja, izvedela iz poročil. "Jasno je, da si tako jaz kot moja družina vsi želimo, da bi Gabby našli živo in zdravo. Kot sestra mi je in moji otroci jo obožujejo. Vse, kar si želim, je, da je z njo vse v redu in da je bilo vse to en velik nesporazum," je dejala.

Odvetnik, ki zastopa družino Petito, pa: "Celotna Gabbyjina družina hoče, da svet ve, da Brian ni pogrešan, ampak se skriva. Gabby je tista, ki je pogrešana."