Reka Colorado je ustvarila enega izmed sedmih čudes sveta. Foto:
Reka Colorado je ustvarila enega izmed sedmih čudes sveta. Foto:
Mesa Verde
Skalno bivališče indijancev iz izumrlega plemena Anasazijev.
Arches National Park
Delicate Arch je simbol zvezne države Utah.
Monument Valley
V indijanskem rezervatu so snemali med drugim tudi vesterne Johna Forda in film Nazaj v prihodnost.

Najbolj znan je Grand Canyon ter narodna parka Zion in Bryce Canyon, a izredno zanimivi so tudi manj razvpiti kraji.

White Canyon je primer plitve kanjonske doline v svetlejših kamninah, ki jo krasijo pravi naravni mostovi, kakršnih smo deloma navajeni tudi pri nas. A tukajšnji mostovi so večinoma zelo vitki, menda med največjimi znanimi v ZDA in na svetu.

Indijanci so na dnu kanjona za svoja bivališča izrabili previse, kjer je ohranjeno značilno zidovje. Gre za naselbine Anasazijev, indijanskega ljudstva, ki je od začetka našega štetja naseljevalo širše območje Koloradske planote. Na začetku 13. stoletja so se Anasaziji iz neznanega razloga, verjetno zaradi poslabšanja podnebnih razmer in z njim povezane suše, odselili drugam. Najbolj znamenito območje kulture Anasazijev je Mesa Verde na jugozahodu zvezne države Kolorado.

V rdečem skalnem labirintu
V jugovzhodnem Utahu najdemo tudi Arches National Park. Naravni loki so nekakšna posebnost tega dela ZDA. Več kot 200 naravnih lokov iz peščenjaka v narodnem parku je nastalo z lomljenjem geoloških skladov. Na istem območju so nastale še druge posebne oblike, na primer nekakšni naravni labirinti, ki jih sestavljajo v glavnem v isto smer obrnjeni številni ozki prehodi oziroma soteske med tankimi kamnitimi stenami.

Indijanska oaza sredi puščave
Monument Valley Navajo Tribal Park je uradno ime Doline spomenikov, ki je posebnost na Koloradski planoti, ker v bližini ni nobenih kanjonov. Imajo jo tudi za eno izmed sedmih čudes sveta. Iz planotaste ravnine se dvigajo številni osamelci, imenovani mesa in but. Ta skrivnostni svet mogočnih osamelcev iz temnordečih peščenjakov je last Indijancev plemena Navajo, ki se z izkupičkom od vstopnin tudi preživljajo. Po parku ni mogoče pešačiti, se je pa mogoče peljati z osebnimi avtomobili v lastni režiji ali z odprtimi minibusi v spremstvu vodnikov. V tem okolju je bilo posnetih več filmov, številne televizijske nadaljevanke in reklame. Vozne poti po parku so naravne in seveda tudi primerno prašne.

Narava na delu
Nemogoče je reči, kaj je veličastnejše v tej dolini, trije veliki osamelci v neposredni bližini informacijskega središča, imenovani The Mittens in Merick Butte, navpične stene, oblikovane kot obraz starega Indijanca ali skupina ozkih stolpov, imenovana Totem Pole. Posebno najvišji in najvitkejši med njimi je neverjetno delo narave, za katerega se upravičeno vprašaš, koliko časa mu je še usojeno.